Afbeelding

Gouden Brusselse medaille voor Gelders GraanGeluk

Algemeen

Het nieuwe Gelders GraanGelukbier van natuurboer Marcel van Silfhout en Stadsbrouwerij Wageningen heeft goud gewonnen op de prestigieuze internationale Brussels Beer Challenge.

WAGENINGEN - Een bijzondere eer voor GraanGeluk en de Wageningse brouwers want de twee gebruikte granen, zomergerst en het zeldzame Veluws Kruiprogge, komen van het ecologische Westbergveld op de Wageningse Berg. Het lokale Gelders Graangeluk (6,2 procent) is verkozen tot het beste speciaalbier ter wereld in de categorie onder de 7 procent alcohol.

De Wageningse brouwers Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing, en GraanGeluk-initiatiefnemer (en voormalig onderzoeksjournalist) Marcel van Silfhout zijn trots op de internationale erkenning. Het was hun gezamenlijke missie om een prachtig bier te ontwikkelen van historische granenteelt op de lokale en regionale Gelderse streekakkers op de zuidwestelijke Veluwezoom. De rogge en gerst zijn op een steenworp afstand van de brouwerij geoogst, het Wageningse Westbergveld. Vanaf mei 2017 teelt Van Silfhout hier inheemse en zeldzame granen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit, Veluws Kruiprogge en zomergerst. Lebbing: “We hebben alles ingezet op een fijne, granige beleving. Sluit je ogen, proef die eerste slok en voel hoe je tussen de wuivende zomergerst op die goudgele akker staat, bovenop de Wageningse Berg!” Tussen de granen hebben ecoloog Peter Verbeek (Natuurbalans) en agronoom Udo Prins (Louis Bolkinstituut) twaalf soorten bedreigde (rode lijst) inheemse akkerkruiden gezaaid. Tevens komt de traditioneel gescheperde schaaspkudde van Clemens Oude Groeniger (Grebbeveld Schapen en Zo) voor de roggebegrazing, stoppel-na-beweiding en de natuurlijke zadenverspreiding van de akkerkruiden op alle Graangelukakkers in het Renkums Beekdal (Landgoed Quadenoord en Bennekom). Op het nieuwe bieretiket komen al deze ingrediënten samen. Het agro-ecologische én korte ketenproject (regionale markt) wordt mogelijk gemaakt vanuit de gelijknamige GetaCrowd crowdfundcampagne www.graangeluk.nl en heeft ook de steun van de Provincie Gelderland en de gemeentes Wageningen en Renkum. De negende Brussels Beer Challenge vond dit jaar plaats in Brussel. De proeverij was begin november. De laatste resultaten werden vrijdag 27 november via de website bekend. Het panel bestond uit biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers, brouwers en doorgewinterde bierliefhebbers.