Afbeelding
aangeboden door ikbenfrits.nl

Kun je PU isolatiemateriaal goed recyclen?

17 november 2020 om 09:16 Algemeen

Het isoleren van woningen wordt volop gestimuleerd. Voor een goed geïsoleerde woning is minder energie nodig en dat is goed voor het milieu. Maar hoe zit het precies met het gebruikte isolerende materiaal? Is dat ook goed voor het milieu? Kan het bijvoorbeeld goed gerecycled worden?

Wat is PU?

Vaak wordt voor woningisolatie gebruik gemaakt van PU. Deze afkorting staat voor polyurethaan. Het is een materiaal dat zich eigenlijk overal om ons heen bevindt. In meubels, in schoenen, in matrassen, in heel veel zaken wordt al jaren PU verwerkt. Het materiaal werd al in de jaren 30 ontwikkeld en werd aanvankelijk alleen in de vliegtuigindustrie gebruikt. Vanaf de jaren 50 kwam daar een hele reeks andere toepassingen bij. Het waren toen nog vooral meubelen en matrassen die werden voorzien van PU. Tegenwoordig is PU bijna overal om ons heen. Dat roept natuurlijk ook vragen op. Zeker in de huidige tijd, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Een interessante vraag in dat kader is of PU goed valt te recyclen.

Mogelijkheden tot recyclen

Met dank aan de hedendaagse technologische ontwikkelingen kunnen we inmiddels die vraag bevestigend beantwoorden. Het blijkt namelijk mogelijk te zijn om de polyolen, één van de belangrijkste ingrediënten van PU, uit het product terug te winnen. In principe heeft PU een lange levensduur, maar als een geïsoleerd pand wordt afgebroken, komt het materiaal weer vrij. Wanneer vervolgens de polyolen daaruit worden geëlimineerd, kunnen die weer in nieuwe isolatieplaten worden gebruikt. Zo’n plaat kan tot 30% hergebruikte polyolen bevatten zonder dat het van invloed is op het isolerend vermogen van dergelijke platen.

Financiering

Er valt veel te zeggen voor isoleren met PU, zeker nu we weten dat het recyclebaar is. Bovendien zijn de mogelijkheden groot, want zowel de vloer als de muren en het dak kun je op die manier aanpakken. Een huis isoleren is echter niet goedkoop, dus je zult er voldoende geld voor moeten vrijmaken. Informeer bij je eigen gemeente naar de subsidiemogelijkheden, dat kan een flink bedrag schelen. Je kunt vaak ook je hypotheek verhogen en zo in feite de overwaarde van je huis gebruiken om de kosten mee te dekken. Uiteindelijk zul je flink gaan besparen op je energierekening, waardoor je dat geld vanzelf weer terugverdient. En laten we eerlijk zijn, daar was het uiteindelijk allemaal om te doen. Want zuinig stoken levert natuurlijk voor iedereen uiteindelijk veel voordeel op.

advertentie
advertentie