Sinterklaas wordt opgemaakt voor de opname van het Sinterklaasjournaal op RTV Rijnstreek. (foto: Kees Stap)
Sinterklaas wordt opgemaakt voor de opname van het Sinterklaasjournaal op RTV Rijnstreek. (foto: Kees Stap)

Wageningen is de Stad van Sinterklaas

11 november 2020 om 10:44 Algemeen

Door Kees Stap

Geen pakjesboot in de haven. Geen rondrit en ontvangst op het stadhuis. Maar dat betekent niet dat de Sint de Wageningse huisjes dit jaar stilletjes voorbij rijdt. Vanaf vandaag is Wageningen namelijk De Stad van Sinterklaas.

Wageningen – Initiatiefnemer van het aangepaste Sinterklaasprogramma is Martijn Adelmund. Hij is al jaren gefascineerd door het verhaal en schreef tien jaar geleden zelfs een boek over Sinterklaasgeheimen. “Wist je bijvoorbeeld dat er elk jaar nieuwe mode is in mijters en mantels? En dat je een heel hoofdstuk kunt wijden aan wenkbrauwen?”

Het Wageningse Sinterklaasfeest wordt al jaren verzorgd door de centrumondernemers. Zij gingen op zoek naar een opvolger, nadat het oude team er mee ging stoppen. “Als een soort grap werd ik gevraagd door de centrummanagers”, zegt Adelmund. “Hoe langer ik er over nadacht, hoe trotser ik werd met het verzoek. Dus ik besloot het te doen.”

Adelmund is schrijver en voormalig stadsdichter. Hij heeft veel contacten in de creatieve sector. “Al snel sloten meer mensen aan en kwamen de eerste ideeën. Het moest een verhaal met een positieve boodschap worden. We willen iedereen verenigen die mee wil doen met het mooie thema van Sinterklaas. Winkeliers, gemeente, creatievelingen, scholen, ouders en natuurlijk kinderen.” Dat centrale thema is volgens Adelmund verbinding. “Er is de laatste jaren teveel verdeeldheid gekomen rond 5 december. Terwijl het verhaal van Sinterklaas juist zo positief is met vrijgevigheid en gezelligheid. Sinterklaas is geboren in Turkije, verhuisde naar Spanje en komt elk jaar een paar weken naar Nederland. Dat verhaal past bij uitstek bij onze internationale stad.”

Het team bedacht een Wagenings Sinterklaasverhaal rond dit thema. Adelmund wil er niet teveel over vertellen. “Iedereen moet online of op de lokale tv kijken. Ik kan wel verklappen dat de schoorsteen van de oude steenfabriek in de uiterwaarden een belangrijke rol speelt. Maar ook de etalages in de stad komen er in voor. En ook al is er geen pakjesboot, er gebeurt toch van alles bij de haven. Het verhaal houdt trouwens niet op na 5 december. Je zou zomaar volgend jaar zomer nog iets tegen kunnen komen….”

Het programma van De Stad van Sinterklaas bestaat uit diverse onderdelen. Zo zijn Sint en Piet elke woensdag te zien op de lokale tv bij RTV Rijnstreek. Winkels in de stad krijgen een Spaanse naam en maken deel uit van een speurtocht. Bij de Piet Academy van Dansschool Bransz leren kinderen een combinatie van acteren, freerunning, dansjes, liedjes en andere kwaliteiten die een echte Piet hoort te beheersen. Voor de basisscholen is een speciaal lespakket met allerlei leuke opdrachten ontwikkeld. En op 5 december is er een speciale livestream met een bezoek van de Sint.

Het volledige programma is te vinden op www.destadvansinterklaas.nl.

advertentie
advertentie