Meester Eric Peters heeft een timmermansoog voor de wensen en de gevoelens van de allerkleinsten (foto Jan Boer)
Meester Eric Peters heeft een timmermansoog voor de wensen en de gevoelens van de allerkleinsten (foto Jan Boer)

Meester Eric Peters neemt afscheid

4 februari 2020 om 19:34 Algemeen

Op donderdag 6 februari neemt Eric Peters afscheid van de Kardinaal Alfrinkschool vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij sluit daarmee een onderwijscarrière af van bijna 47 jaar.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Peters startte zijn loopbaan aan de Cuneraschool, daar waar nu theater De Wilde Wereld gevestigd is. In 1975 kwam hij bij de nieuwe katholieke school in de Tarthorst, die op dat moment een groeistuip kende. Meester Eric weet het nog: “Alles was voor iedereen nieuw. Het voelde goed, er was een goed contact met de ouders”. Hij begon in de tweede klas. Een groot deel van zijn loopbaan was hij werkzaam in de onderbouw, waaronder de kleuters. Die hebben zijn hart gestolen: “Ik heb daar veel jaren gewerkt. Kleuters zijn superpuur, ze verbergen niks, ze hebben het hart op de tong en het spelend onderwijs, ja, dat paste gewoon bij mij!”

Zijn visie op het basisonderwijs: “Het gaat om een goede omgang met de kinderen, van waaruit je ze iets bijbrengt. Het moet steeds een interactie zijn tussen leerkracht en kind. Goed contact met ouders en kind is de basis van alles”. In de loop der jaren heeft hij een en ander zien veranderen. Eric Peters: “Ik zie om me heen, dat ouders eerder verhaal komen halen dan voorheen. Een open, eerlijke communicatie is erg belangrijk”. Hij ziet de sterk toegenomen werkdruk: “Ach, wij hadden vroeger duidelijk minder administratie! Je legde alleen dat vast wat hoog nodig was. Je hield dan tijd over om dat te doen waar je voor aangenomen was: werken met de kinderen. Moet je nu eens kijken, wat je allemaal moet noteren!! Dat is totaal overbodig, het verhoogt de werkdruk onvoorstelbaar. Moet dan écht alles letterlijk onder controle gehouden worden? Dat is zonde! Het met je hart lesgeven, waarvoor je ooit het vak verkozen hebt, is minder geworden door die onnodige regeldruk. Wég met die druk en geef de leerkracht het vertrouwen, dat hij of zij verdient”, vindt Peters.

Hij had zich geen beter beroep kunnen denken: “Als je hoofd er soms even niet naar staat, omdat je bijvoorbeeld zorgen hebt en je ziet dan de kinderen in je groep, dan voel je je snel weer prettig!” Hij vindt, dat het werken in deeltijd het onderwijs wel heeft veranderd. Ik, als leerkracht alleen voor de groep, gaf mij rust en de kinderen ook. Toch heb ik ook fijn samengewerkt met collega’s in een groep. Veel vrouwen in het onderwijs: “Prima, maar ik hoop dat er echt meer mannen bijkomen, want ik weet hoe belangrijk dat is voor de kinderen”. Terugkijkend op zijn werk filosofeert hij: “Ik ben er trots op, dat ik het al die tijd heb volgehouden. Deze ervaring pakt niemand mij meer af. Ik ken de school van binnen en van buiten en ik heb het fijn gevonden om met dit team samen te werken. Ja, het onderwijs, dat was het voor mij helemaal! Ik heb al kinderen van oud-leerlingen in de klas gehad en ik hoop er stiekem een aantal terug te zien op mijn receptie...!

De afscheidsreceptie vindt plaats op donderdag 6 februari van 16.00 tot 17.30 uur in de Kardinaal Alfrinkschool.

advertentie
advertentie