Sander, Voogsgeerd, Lidy en Ton Toonen bij de AED in de Van Eckstraat/Julianastraat (foto Jan Boer)
Sander, Voogsgeerd, Lidy en Ton Toonen bij de AED in de Van Eckstraat/Julianastraat (foto Jan Boer)

“Wageningen wordt hartveilige zone”

13 augustus 2019 om 19:20 Algemeen

Wat zou het mooi zijn wanneer er in Wageningen overal op tijd en levensreddend kan worden ingegrepen bij mensen met een hartstilstand.

WAGENINGEN - Dat is de redenering van Sander Voogsgeerd en van Lidy en Ton Toonen. Vandaar dat de Stichting AED Wageningen in het leven is geroepen. Wat is een AED? Dat staat voor Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat, dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Wat doet een AED? Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen maar zo. De hartkamers worden dan heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikel fibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te ‘resetten’ en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten wordt ‘defibrilleren’ genoemd. “Weet, dat er in 2019 tot nu toe al dertien reanimaties nodig waren in Wageningen, dan begrijp je wel hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk in actie te komen. En daar is nou juist zo’n AED-apparaat uitgelezen geschikt voor”, vertelt Sander Voogsgeerd. “We willen heel Wageningen veranderen in een hartveilige zone, door overal op gemakkelijk bereikbare plaatsen zo’n AED op te hangen, waar men dag en nacht snel bij kan”. Hij is initiatiefnemer en beheerder van de AED op de hoek Van Eckstraat en Julianastraat.

AED overal
aan de buitenmuur

Met 91 buurtbewoners en de Woningstichting werd 1660 euro ingezameld, waarmee de AED kon worden aangeschaft, die dag en nacht bereikbaar is. Lidy Toonen: “Het was Sander, die op het idee van de buiten-AED kwam voor de Van Eckstraat/Julianastraat. Het nadeel van veel AED’s is, dat ze bij bedrijven voornamelijk binnen hangen, een groot probleem om daar dan bij te komen buiten kantoortijden”. Er zijn in Wageningen zo’n vijftig AED’s, Automatische Externe Defibrillatoren, maar slechts acht zijn ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend bereikbaar. ,,Je moet in Wageningen dan ook geen hartstilstand buiten kantoortijden krijgen’’, zegt Sander Voogsgeerd. De oplossing is eenvoudig: hang ze aan de buitenkant van een woning of bedrijf, leid voldoende gekwalificeerde mensen op, die middels een pincode aan de buitenkant van het apparaat ermee kunnen werken en het is voor de bakker. De Stichting AED Wageningen wil van heel Wageningen een veilig en volledig afgedekte AED-zone maken en dat ook onderhouden. Daartoe worden Wageningers opgeroepen om zich op te laten leiden tot burgerhulpverlener, mensen, die precies weten hoe ze snel moeten handelen om effectief een slachtoffer te kunnen reanimeren. Sander: “We hopen dat de bewoners achter ons plan staan, want het kan ook jouw leven redden”. Mensen, die zich in willen schrijven voor een reanimatie- en AED-cursus kunnen dat tot 15 september doen. Kijk op www.aedwageningen.nl of mail naar aedwageningen@outlook.com. Wil men een actie opstarten in de eigen buurt, meld je dan op de genoemde adressen.

advertentie
advertentie