Nationale nachtvlindernacht in het arboretum. (foto: Frank Franssen)
Nationale nachtvlindernacht in het arboretum. (foto: Frank Franssen)

Nationale Nachtvlindernacht 2019: wachten op weesjes

Algemeen

WAGENINGEN - Op vrijdag 30 augustus doet De Vlinderstichting in het Belmonte Arboretum vanaf 20.30 uur mee aan de 15e Nationale Nachtvlindernacht. Dan worden verspreid door heel Nederland activiteiten georganiseerd om de pracht van de nachtvlinders te laten zien. Iedereen is welkom! Omdat de zon al om half 9 onder gaat, kunnen dan ook de minder actieve nachtbrakers naar nachtvlinders kijken.
Nachtvlinders kunnen naar een laken worden gelokt met een felle lamp. In deze tijd van het jaar zijn zo nog meer dan tachtig soorten te zien. Enkele zeer zeldzame nachtvlinders hebben dan hun vliegpiek, zoals de glanzende marmeruil en de maagdenuil. Andere soorten die op licht afkomen zijn de huismoeder, zwarte-c-uil, appeltak en hagedoornvlinder. Elke regio heeft zijn eigen leuke soorten. Op de zandgronden in onze streek is er bijvoorbeeld kans op late heide-uil of zwartpuntvolgeling.

Ook door een zoete stof op bomen te smeren, kun je nachtvlinders lokken; met een zaklamp kun je ze op de bomen zien zitten. Hierop kunnen bijvoorbeeld piramidevlinders en vierkantvlekuilen afkomen, maar in het najaar zullen het vooral de ‘weeskinderen’ zijn. Het rood weeskind was altijd de meest voorkomende soort van het stel, maar de laatste jaren neemt het karmozijnrood weeskind in aantal toe. Terwijl dit vroeger voornamelijk op de Veluwe werd waargenomen, worden er tegenwoordig bijna overal op de zandgronden exemplaren gezien.

Als je al die mooie vlindernamen leest, word je vanzelf benieuwd hoe deze eruitzien. Kom dus naar het Belmonte Arboretum (Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS Wageningen) en ga op de lichtjes af!


--
Wilt u bijdragen aan bescherming van vlinders en libellen? 

Neem dan een kijkje op onze website en help ons!

Op vrijdag ben ik niet aanwezig.


Liesbeth van Agt
De Vlinderstichting      
Mennonietenweg 10      
Postbus 506
6700 AM  Wageningen
tel. (+31) 0317 467353 
e-mail liesbeth.vanagt@vlinderstichting.nl
internet www.vlinderstichting.nl

 Vindt u ons leuk? Like De Vlinderstichting op Facebook. Volg ons via Twitter.en LinkedIn Kijk naar ons op Instagram.

------------------------------
Aan de inhoud van dit e-mailbericht kunnen geen rechten worden ontleend. De informatie is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. De Vlinderstichting staat niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mailbericht noch voor tijdige aankomst daarvan.
-----------------------------
No rights may be claimed from the contents of this e-mail. The information is only intended for the addressee. Dutch Butterfly Conservation cannot be held responsible for the correctness and completeness of the contents of an e-mail, nor for its arrival on time.

advertentie
advertentie