Twan de Vos voor één van zijn kenmerkende schilderijen (foto Archief Marlou Kursten)
Twan de Vos voor één van zijn kenmerkende schilderijen (foto Archief Marlou Kursten)

Twan de Vos: veelkleurig kunstenaar

25 juni 2019 om 21:39 Algemeen

Op 19 juni is Twan de Vos (1961) plotseling overleden. De Wageningse kunstenaar laat een vriendin en twee kinderen achter.

Door Jan boer

WAGENINGEN - De Vos, bekend van zijn originele, vaak vrolijke, kleurrijke schilderijen, lino’s, zeefdrukken en wat niet meer, bruiste aan één stuk door van de ideeën. Hij volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem. Hij werkte hard vanuit de gedachte, dat kunst voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moest zijn, maar dat ook de kunstenaar er zijn brood mee moest kunnen verdienen. Dat werken deed hij vanuit zijn atelier in de voormalige steenfabriek De Bovenste Polder, waar vandaag voorgoed afscheid van hem genomen werd. In de binnenstad had hij een zeefdrukatelier.

Expressief op
een heel eigen manier

Marlou Kursten had vanwege haar kunstuitleen een sterke band met Twan de Vos: “Ik ken hem sinds 1993 als een gedreven man, die heel goed weet wat hij wil, niet alleen in zijn werk, maar ook in zijn manier van denken. Twan had veel aandacht voor andere mensen. Hij was zijn mensen ook heel trouw. Zijn eerste werk was vrij experimenteel, later kwamen er meer figuren, uitbundig en met vooral primaire kleuren. Zijn werken ogen heel vrolijk, maar kijk je goed, dan zie je soms ook iets verdrietigs”. Twan de Vos beschilderde allerlei voorwerpen. Hij was erg sterk in het op zijn geheel eigen wijze maken van portretten. Hij beschikte over een groot netwerk met kunstenaars, waarmee hij dingen samen deed en talloze exposities opzette. Een hoogtepunt in zijn carrière was zijn deelname aan het tv-programma ‘Sterren op het doek’ van Omroep Max in 2008, waar drie schilders een bekende Nederlander mochten portretteren. Deze bekende Nederlander, in dit geval Paul de Leeuw, mocht dan voor zichzelf één werk uitkiezen. De Leeuw verkoos het werk van Twan de Vos, een veelkleurige zeefdruk. Zelf zei De Vos indertijd hierover: “In mijn werk wilde ik de volgende aspecten van Paul de Leeuw laten zien: zijn liefde voor zijn twee kinderen, zijn haat/liefde-verhouding met eten, zijn publiek, dat hem voedt. Hij is een trotse, zelfbewuste man, daarom heb ik hem pauwenveren gegeven. Ik noemde het werk Pauw de Leeuw”. De Leeuw was er erg blij mee, hij pestte Twan wel voortdurend met zijn felgekleurde kleding.... Twan de Vos was ruim twintig jaar lang samen met Jelle de Gruyter en Marlou Kursten verantwoordelijk voor de Kunstagenda, die jaarlijks wordt uitgebracht. “Een vriendelijke, vrolijke man. Hij gaf heel veel workshops. Ook regelde hij cursussen en kinderfeestjes. De laatste zeven jaar gaf hij in Nederland en België op verschillende locaties workshops met naaktmodellen. Hij zou een geweldige docent geweest kunnen zijn. Hij was geduldig met zijn uitleg, bracht je verder, wist overal een oplossing voor. Zijn workshops liepen als een trein”, aldus Marlou Kursten. Hij ging door alle conventies heen en bleef zichzelf trouw. Hij probeerde steeds nieuwe technieken uit. Een kleurrijke vogel heeft Wageningen verlaten....

advertentie
advertentie