Afbeelding

Wij zijn het beu, red het milieu!

12 februari 2019 om 17:56 Algemeen

Ze mogen niet stemmen, maar ze laten hun stem goed horen! Scholieren gingen de straat op in Den Haag om hun zorgen te uiten rond de klimaatproblematiek. Vanuit de volwassen denkwereld is er gemopper, maar ook veel sympathie over deze actie. Aangestoken door de Zweedse tiener Greta Thunberg zijn er klimaatstakingen bij de jeugd op gang gekomen in verschillende landen en dus ook in Nederland.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Gewapend met een envelop met daarin een heleboel handtekeningen kwam donderdag een grote groep leerlingen van drie basisscholen naar het stadhuis, terwijl ze luidkeels riepen “Wij zijn het beu! Red het milieu!” Ze werden opgewacht door milieu-wethouder Peter de Haan (CU). Met de mededeling van de kinderen, dat ze een brief voor de burgemeester hadden, overhandigden ze De Haan een envelop met bijna 200 handtekeningen van sympathisanten. Hij vertelde: “Het is een belangrijk signaal naar onze generaties om in te grijpen en het er niet bij te laten zitten. Ik begrijp het staken heel goed. Wel vind ik, dat Wageningen al veel aan de klimaatproblematiek doet.”

Een helder signaal
van onderaf

Eén van de kinderen vertelde de wethouder: “Er zit heel veel plastic in de oceaan. Daardoor gaan veel dieren dood, dat is heel zielig. De aarde wordt heel erg warm. Dat geeft hittegolven en ook koudegolven en dat is slecht! Het gaat om onze toekomst.” En daar gingen ze weer, al roepend “Wij zijn het beu! Red het milieu!” Een paar keer lopen met spandoeken rond de kerk en vervolgens naar school om daar verder te leren over hoe het in de toekomst zal moeten gaan en wat daarbij je rol is. De Haan filosofeerde: “Met de kennis van nu kijk ik anders naar de Industriële Revolutie. Als ze toen wat verder hadden gekeken, voorzichtiger en zuiniger waren geweest, hadden we een heel andere wereld gehad. Daarom moeten we met deze kennis van nu de uitdagingen oppakken en ingrijpen.” Kinderen hebben een duidelijk signaal afgegeven, waarmee ze samen met politici, volwassenen en ook de industrie aan de slag moeten. Voor de kinderen zelf gaat een bekend Rotterdams gezegde op: ‘Geen woorden, maar daden’: werk aan de winkel. De kinderen zullen zelf moeten leren hun verantwoordelijkheid te nemen en kritisch te kijken naar hun eigen gedrag, iets waar het onderwijs zich op moet richten. Jongeren moeten laten zien wat ze zelf aan het milieu willen doen. Wij moeten veranderen, niet het milieu. Verbeter de wereld, begin bij mezelf....

advertentie
advertentie