Afbeelding

Gemeenteraad denkt mee over herontwikkeling Aula WUR

23 januari 2019 om 14:17 Algemeen

Door Peter van Herpen

Onder grote belangstelling hielden leden van de raadsfracties op de politieke avond van 14 januari een opiniërend gesprek over de herbestemming van de locatie WUR Aula en omgeving. Raadsleden spraken zich uit over mogelijke functies, die bij de herontwikkeling invulling kunnen krijgen.

WAGENINGEN – De WUR wil op termijn de aula afstoten. Meerdere ontwikkelaars kwamen met plannen voor herinrichting van het gebied. De WUR stelt een aantal randvoorwaarden. Zo dient de historische, culturele en belevingswaarde van de aula behouden te blijven. Ook moet het plan iets toevoegen aan Wageningen. De raadsfracties willen eveneens de historische waarde van de aula vasthouden. En ze zien een belangrijke rol weggelegd voor een sociaal culturele functie bij toekomstige ontwikkeling. Gedacht wordt aan en ontmoetingsplek voor thema’s als voeding, vrede en vermaak.
Door ontwikkelaars zijn twee plannen voorgelegd. In het ene plan krijgt de aula een debatfunctie en wordt de bibliotheek achter de aula verbouwd tot hotel. In het andere plan wordt de aula gebruikt als dansschool of cultureel filmhuis en wordt woningbouw toegevoegd. De raad sprak zich deze avond niet uit over deze plannen, maar wel over de functies die bij herbestemming wenselijk zijn. In de plannen worden vijf functies genoemd: debatfunctie, hotelfunctie, dansschoolfunctie, cultureel filmhuisfunctie en woonfunctie. De WUR behoudt de regie voor het verdere traject van ontwikkeling. De gemeenteraad denkt mee over wenselijke functies bij de herbestemming. In het opiniërend gesprek gaven de raadsleden hun opvattingen over wat in hun ogen gewenste functies en uitgangspunten zijn. Wethouder Dennis Gudden legde uit dat de raad gevraagd wordt om de kaders te bepalen waarbinnen nieuwe ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. De planuitwerking is de verantwoordelijkheid van WUR.
“Het gaat om een unieke plek in de stad met een historische functie”, zei D66-raadslid Laura Kaper. Alle raadsleden vinden dat de locatie vraagt om een bijzondere invulling die iets toevoegt aan Wageningen en de binnenstad. Raadslid Wim Haver (GroenLinks) dacht ook aan een toeristische functie. Zo zou er bijvoorbeeld een VVV-kantoor in kunnen komen. Raadslid Bart Rozemeijer (VVD) vindt dat het economisch haalbaar moet zijn. Dan is horeca of woningbouw een serieuze optie. Er wordt gedacht aan wonen voor bijvoorbeeld senioren of studenten. Of extra kamers voor Hotel De Wereld.

advertentie
advertentie