Afbeelding
Foto: Guy Ackermans

Zondaguniversiteit over de bodem onder onze voeten

17 januari 2019 om 11:47 Algemeen

Door Pauline Schakenbos

In de tweede lezing van de Zondaguniversiteit vertelt dr. Saskia Visser over de basis onder alles wat we dagelijks doen: de bodem. Vooral in de stad komen veel functies samen. Ondergrond voor gebouwen, wegen, parken, tuinen, plek voor kabels en leidingen en opslag en afvoer van water. Door de eigenschappen van de bodem goed te kennen, kun je de bodem voor je laten werken, bijvoorbeeld bij het verminderen van wateroverlast en het verduurzamen van een stad.

WAGENINGEN - Saskia Visser is programmaleider Duurzaam landgebruik bij Wageningen Environmental Research. Zij is niet een specialist in één aspect, maar kijkt heel breed. Door verschillende vakgebieden te combineren ontwikkelt zij tools voor gezonde stadsbodems en optimaal gebruik van de ondergrond.

“Elke bodem is anders en ieder gebruik vraagt andere eigenschappen. Klei laat bijvoorbeeld weinig water door, zand wel. Een zandige berm kan bijdragen aan waterberging en wateroverlast op de weg helpen voorkomen. Landbouwgrond moet veel voedingsstoffen bevatten en berijdbaar zijn voor een tractor. Bij bermen heb je juist liever dat het niet zo hard groeit, want dan hoef je minder te maaien.”

Kennis over de stadsbodem is noodzakelijk, bijvoorbeeld om missers bij bouwprojecten te voorkomen. Maar ook omdat de bodem positief kan bijdragen aan de stad en haar bewoners. Dat kan op veel manieren. De grote vraag is: hoe moet je met je bodem omgaan zodat zij ondersteunt in al die diverse functies die zij een stad moet leveren? Tijdens dit college duikt Visser met u in de bodem en presenteert u hoe de bodem ingezet kan worden voor 1. een comfortabel leefgebied; 2. voedselproductie in de stad; 3. waterhuishouding, geen overlast, geen tekort; 4. hitte-onderdrukking; 5) circulair maken van de stad, waarbij afval en mest lokaal worden gebruikt om de bodem vruchtbaar te maken.

Ede is een van de voorbeeldgemeenten. Extreme regenbuien zorgden in mei vorig jaar in korte tijd voor veel water op straat. Als gevolg van klimaatverandering verwacht men dat dit soort extreme weersomstandigheden vaker voor gaan komen. In bestaande wijken kun je maar kleine maatregelen nemen. In nieuwbouwwijken kun je meer en grotere maatregelen inpassen. De Edese wijk Asakkerhof is bijvoorbeeld klimaatbestendig ingericht.

bblthk.nl/activiteiten

advertentie
advertentie