Afbeelding

Ode aan kunstenaar Jits Bakker

21 november 2018 om 08:51 Algemeen

In museum De Casteelse Poort in Wageningen is een tentoonstelling te zien over het leven en werk van kunstenaar Jits Bakker. Bakker, geboren Renkummer, was binnen en buiten de regio een zeer bekende beeldhouwer. In later jaren vestigde hij zich onder andere in Wageningen.

WAGENINGEN/RENKUM - Zijn beelden van brons en marmer zijn in alle delen van Nederland en ver daarbuiten te vinden. ‘Fly Away’, een bronzen beeld op de Wageningse Markt, was zijn laatste beeld in de openbare ruimte. Het beeld is een waardige afsluiting van een lange reeks die wereldwijd op prominente plekken staan. Streekgenoot en beeldend kunstenaar Jits Bakker werd in 1937 geboren in Renkum en overleed in 2014 in zijn Wageningse atelier. We vinden zijn beelden in de nabije omgeving, zoals in Renkum, Ede, Oosterbeek, Doorwerth, Otterlo en Veenendaal. Maar ook in Alkmaar, Schiphol, Den Haag, Vlaardingen, Utrecht, Dronten, Leeuwarden, Eindhoven en Kerkrade. Zijn wereldwijde faam blijkt uit monumentale beelden in onder andere Orlando, Frankfurt, Malta, Finland, Portugal en Spanje. Van de meeste grote beelden bestaan ook kleinere uitvoeringen, waarvan er in deze tentoonstelling een aantal wordt getoond.
Aanvankelijk was Jits Bakker grafisch ontwerper en illustrator; hij maakte ook vrij werk in diverse schildertechnieken. Een volledig andere techniek die hij beheerste, was de glasfusie. Daarbij combineerde hij gekleurd glas tot voorstellingen die op een verrassende manier op zijn schilderijen rijmen. Behalve in zijn atelier in De Bilt werkte Jits Bakker ook elders, zoals in de Ardennen en in Zuid-Europa. Een weerslag van de verschillende gevoelstemperaturen van deze locaties is terug te zien in de in donkere tinten met paletmes uitgevoerde taferelen van de Ardennen en de in kleurige kwaststreken geschilderde mediterrane landschappen. Ook het rivierdal in Renkum en Wageningen was meermalen een bron van inspiratie. Naast zijn kunstzinnige vaardigheden was Jits Bakker een vaardige promotor van zijn eigen werk. Hij maakte beelden van en voor prominenten en wist deze dan aan betrokkenen aan te bieden en hen te verleiden tot aanwezigheid bij een vernissage. Leden van ons koningshuis, beroemdheden uit de sportwereld, muziekgrootheden zijn zo in brons gegoten en geëerd. Om enkele namen te noemen: prinses Juliana, koningin Beatrix, prins Bernhard, Johan Cruijff, Raymond Poulidor, Bob Dylan, Emmylou Harris en Miles Davis. De tentoonstelling is te zien tot en met 24 maart 2019.

advertentie
advertentie