Afbeelding

Quidditch is de sport van de toekomst

31 oktober 2018 om 09:46 Algemeen

Het is een bijzonder gezicht zondagmiddag op sportpark De Bongerd. Jongens en meiden lopen met een stok tussen de benen achter elkaar aan. Ze gooien met gekleurde ballen naar elkaar, terwijl ze op weg gaan naar drie hoepels. Elders op het veld stoeien twee uit de kluiten gewassen kerels met een jongen in een gele broek. Het lijkt een chaos, maar we zijn beland bij quidditch. Ook wel bekend als zwerkbal, de sport uit de boeken van Harry Potter.

Door Kees Stap

WAGENINGEN - “Ik snap dat je er niks van begrijpt als je het voor eerst ziet”, zegt Chula Bruggeling. Zij is coach van de Wageningen Werewolves. Het team is een van de zes deelnemers aan de landelijke competitie die zondag in Wageningen van start ging. Bruggeling geeft vervolgens een spoedcursus quidditch voor beginners: “Het wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers, die bestaan uit chasers, beaters, keepers en seekers. Iedereen speelt met een stok tussen de benen, dat symboliseert de bezems uit de verhalen van Harry Potter. De chasers mogen scoren, de beaters mogen anderen afgooien, de keepers zijn chasers met extra macht in de keeperszone. En dan heeft elk team nog enn seeker die achter de snitch aangaat. Dat is geen gouden balletje met vleugels zoals bij Harry Potter, maar is als tennisbal bevestigd aan de broek van een onpartijdige runner.”

Gebaseerd op
boeken Harry Potter

Na deze uitleg is het spel beter te begrijpen. Het spel golft op en neer en als de snitch gepakt is, is de wedstrijd afgelopen. De Werewolves winnen met 60-40 van Lumos uit Eindhoven. Marit Epskamp en Frank van Neerbos zijn twee spelers van het winnende team. Zij leggen uit wat er zo leuk is aan quidditch. “Het is een hele dynamische en tactische sport. Het is een mix van rugby, handbal en trefbal. Doordat een team zoveel verschillende rollen kent, moet je steeds enorm opletten. Dat maakt het heel anders dan bijvoorbeeld voetbal waar voor iedereen dezelfde regels gelden. Het is ook een heel sociale sport. Op het veld gaat het er soms pittig aan toe. Maar na de wedstrijd zijn we allemaal vrienden, ook met de tegenstander.
Quidditch is een gemengde sport. Mannen en vrouwen rennen door elkaar heen, je ziet een klein meisje een grote kerel tackelen. Maar volgens Bruggeling gaat het gemengde nog veel verder: “Quidditch accepteert mensen van alle genders en degenen die het concept van gender geheel afwijzen. Iedereen accepteert je zoals je zelf wilt zijn. Quidditch is daarmee de meest emancipatoire sport ter wereld. De Werewolves bestaan nu vijf jaar. Met de nodige nieuwe aanwas hoopt het team zich dit jaar te kwalificeren voor het EK clubteams. Voorlopig zijn alleen nog studenten lid, maar Bruggeling hoopt dat dit in de toekomst verandert. “We hebben nu 25 leden en we zijn al vereniging erkend door Thymos, de studentensport organisatie van de WUR. Nu we een goede basis hebben, kunnen we bijvoorbeeld kijken of we een jeugdteam op poten kunnen zetten. Dat zou mooi zijn, want wij vinden quidditch de sport van de toekomst.”

advertentie
advertentie