Afbeelding
Foto: Guy Ackermans

Wetenschappers geven college in 18 huiskamers

Algemeen

Eind 2016 deed WUR een oproep voor ideeën voor het feestjaar 2018 waarin WUR 100 jaar bestaat. Daar werd door de bblthk op gereageerd met: ‘100 jaar wordt de bloedsomloop van de stad Wageningen voor een groot deel bepaald door de WUR en haar voorgangers. Anders gezegd: ‘genetisch’ is Wageningen in die 100 jaar onherstelbaar veranderd (lees: verbeterd) door de WUR.

WAGENINGEN - In de verbinding met de stad en omgekeerd, en hoe dat door de stad wordt beleefd, is dat niet altijd merkbaar. Het is een doorlopend ‘aandachtspunt’ van zowel de inwoners, de gemeente als de WUR. Binden en verbinden. Kortom: de 100-jarige is hier schatplichtig aan de inwoners van de stad. En hoe zou dat kunnen, het idee: op een zondagmiddag in november 2018, op een achttiental plaatsen verspreid over de stad, stellen evenzoveel inwoners hun huiskamer ter beschikking aan een wetenschapper van de WUR die tijdens die middag een of meerdere keren een kort, aantrekkelijk en aansprekend minicollege houdt over haar of zijn vak voor geïnteresseerde stadgenoten.’
Het idee werd door de WUR warm omarmd en samen met Thuis en WUR met enthousiasme en plezier vorm en inhoud gegeven. Het resultaat mag er wezen. Op zondagmiddag 4 november houden achttien wetenschappers tweemaal (om 14.00 en 15.00 uur) in achttien huiskamers een minicollege onder de noemer ‘Maak kennis met de buren’. Van planten die elkaar opjutten, Big Data tegen obesitas, waarom botsen vogels niet, biedt oorlog kansen aan vrouwen, eten met je neus, tot hoe jaagt kweekvlees de discussie over ‘gewoon vlees’ aan? En dat alles in een taal die voor een niet-WUR-mens begrijpelijk is. De huiskamers bieden plaats aan tussen 15 en 30 personen.

Zie voor informatie over onderwerpen, wetenschappers en adressen van de huiskamers: http://wur.nl/buren of www.bblthk.nl (agenda 4 november).

advertentie
advertentie