Cantatekoor Wageningen
Cantatekoor Wageningen Foto Hein Claassen

Cantatekoor brengt troost en licht

18 oktober 2018 om 10:09 Algemeen

Locatie, instrumenten, licht: veel is ongewoon in het najaarsconcert van het Cantatekoor Wageningen, op zondagmiddag 4 november. Twee klassieke meesterwerken worden uitgevoerd, onder de titel Brahms en Mendelssohn.

WAGENINGEN - Gesteund door drie pauken en twee piano’s laten koor en solisten horen dat een requiem allesbehalve zwaar of somber hoeft te zijn. Integendeel: in Johannes Brahms’ Ein deutsches Requiem is er na de dood alleen maar “eeuwige vreugde” in Gods “lieflijke woningen”. Niks hel en verdoemenis, zoals in andere requiems, maar verlossing en uiteindelijk de wederkomst der rechtvaardigen. Zó worden de treurenden getroost.
Brahms’ lange requiem is de hoofdmoot van het concert. Maar de voorstelling begint met Felix Mendelssohns Der 42. Psalm: Wie der Hirsch schreit. Psalm 42 is in Nederland van oudsher bekend van de beginregel: “Het hijgend hert der jacht ontkomen”.
Dat vluchtend hert snakt net zo naar een slok vers water als een ziel verlangt naar God, zo is meteen al in het eerste deel van Mendelssohns stuk (1837) te beluisteren. In de vijf korte gedeelten daarna zingt de sopraansoliste afwisselend in haar eentje, samen met het vrouwenkoor of samen met het mannenkoor. Alle koorleden besluiten “maestoso” met een daverende fuga, de muziekvorm waarin de zangstemmen als acrobaten over elkaar heen buitelen.
Ook in Brahms’ stuk (1869) is er een fuga, aan het eind van het derde deel. Dan klinkt met kracht dat geen kwelling de rechtvaardige zielen kan beroeren. Net zo krachtig is deel zes, vooral de passage waarin op militante wijze de dood en de hel het onderspit wordt aangezegd. Andere delen zijn ingetogener, zoals het eerste en het laatste, die in sfeer sterk op elkaar lijken. De eerste twee delen van het requiem worden vóór de pauze gezongen, de rest erna.
Het Cantatekoor zingt deze keer in de ruime Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat 17, Wageningen, op zondag 4 november, aanvang 15.00 uur. Ter herdenking van de doden krijgt het publiek waxinelichtjes aangereikt die passend licht kunnen verspreiden. Op de trappen voorin de kerk is plaats voor heel veel van die kaarsjes.
Britt de Bakker zal het concert dirigeren. De twee pianisten zijn Mark Toxopeus en Dorine Diemer. De pauken worden door Anita Althusius bespeeld. Hanneke de Wit (sopraan) en Joep van Geffen (bariton) zingen de solopartijen. Toegang 17,50 euro (t/m 12 jaar 10 euro). Voorverkoop à 15 euro bij boekhandel Kniphorst, bij de koorleden en via de website www.cantatekoorwageningen.nl

advertentie
advertentie