De Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen moet vanaf 2022 verstevigd worden om de veiligheid te vergroten. Nu worden de plannen gemaakt om natuur, recreatie, toerisme en verkeersveiligheid in de plannen te integreren. (foto: Kees Stap)
De Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen moet vanaf 2022 verstevigd worden om de veiligheid te vergroten. Nu worden de plannen gemaakt om natuur, recreatie, toerisme en verkeersveiligheid in de plannen te integreren. (foto: Kees Stap)

Plannen veilige Grebbedijk

31 januari 2018 om 19:12 Algemeen

Door Kees Stap

WAGENINGEN - De Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen moet over een de gehele lengte van 5,4 km versterkt worden om de veiligheid van de inwoners in het achterland te garanderen. Omdat deze versterking ook kansen biedt voor de ontwikkeling van natuur, recreatie, toerisme en verkeersveiligheid, is er de afgelopen jaar met diverse partijen overlegd om de wensen in kaart te brengen.

Vorige week presenteerde Waterschap Vallei en Veluwe in Theater Junushoff de eerste schetsen, die een beeld geven hoe het uiteindelijke plan er uit komt te zien.Uit de zes zogenaamde concept denkrichtingen blijkt dat alles nog mogelijk is op en rond de Grebbedijk. Meer natuur, een autovrije dijk, een verplaatsing van de jachthaven naar de Pabstendam, wonen op de dijk. Alle ideeën die de afgelopen jaren naar voren zijn gebracht door overheden, bewoners, instanties en belangengroeperingen hebben een plek gekregen in de plannen.

De aanwezigen in Junushoff kregen een presentatie van de diverse mogelijkheden. Vervolgens mochten zij aangeven of er nog dingen ontbraken, of dat er zaken juist absoluut niet moeten gebeuren. Zo maakten bewoners van de Nude zich zorgen of de Dijk niet ten koste van hun woningen zou gaan. Een vertegenwoordiger van Mooi Wageningen vroeg zich af of er door een ecologische verbinding met het Binnenveld een kans voor meer weidevogels gerealiseerd kan worden.Wat in alle plannen centraal staat is het versterken van de dijk om de waterveiligheid van 250.000 inwoners in de Gelderse Vallei te waarborgen. Daarbij kan de dijk verbreed of verhoogd worden, maar ook een versteviging met bijvoorbeeld damwanden behoort tot de mogelijkheden.

Eind dit jaar worden uit de huidige plannen drie kansrijke alternatieven vastgesteld. Dan is bekend welke plannen technisch en financieel haalbaar zijn. In het voorjaar van 2020 wordt een definitieve keuze gemaakt. Vanaf 2022 gaat de schop in de grond. De versterking van de dijk moet uiterlijk in 2024 gerealiseerd zijn.

Kijk voor meer informatie over de toekomst van de Grebbedijk op www.grebbedijk.com.

advertentie
advertentie