Edwin de Jonge van iLL skiLL squad:
Edwin de Jonge van iLL skiLL squad: "Wat onze stad mist, zijn creatieve broedplaatsen, waar men elkaar stimuleert en samen komt tot de mooiste initiatieven. Pak het voortouw, gemeente!" (foto: Jan Boer)

“Maak creatieve broedplaatsen”

31 oktober 2017 om 18:05 Algemeen

WAGENINGEN - Breakdancecollectief iLL skiLL squad heeft landelijk een reputatie op te houden. Eén van de mensen, die het collectief in 1998 hebben opgericht, is Edwin de Jonge. Hij is nog steeds volop betrokken bij de groep en bij het bijbehorende opleidingscentrum illskills.

Door Jan Boer

De Jonge wijst op een probleem, dat in Wageningen aan het ontstaan is: “Door het faillissement van ‘t Venster werden we gedwongen om opnieuw op zoek te gaan naar een ander onderkomen. In ‘t Venster hadden we een geweldige ruimte, waar we creatief van alles konden ontwikkelen. Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker om in Wageningen een ruimte te vinden, waar je kunt oefenen en experimenteren, zodat er nieuwe ideeën ontstaan. Het creatieve ontstaat door te spelen. Hieruit ontstaat altijd iets nieuws.

Doordat we onlangs op een geweldige manier hebben samengewerkt met MG Dance van Marianne de Pagter hebben we nu een nieuw onderkomen in haar ruimte aan de Vadaring gevonden.” De Jonge maakt zich zorgen over het ontwikkelen van de creativiteit in Wageningen: “Wageningen biedt weinig aan faciliteiten. Er is hier zoveel potentie in de stad: bandjes, groepen, kunstenaars, die moeten kunnen experimenteren om tot iets moois te komen.” Hij geeft aan: “Je hebt creatieve broedplekken nodig, waar je rustig de tijd hebt om aan nieuwe dingen te werken, waar men zich kan uitleven en waar men iets kan ontwikkelen om tot iets nieuws te komen. Ik wil graag uren regelen, zodat men rustig ergens op kan broeden, elkaar versterken en samen tot iets nieuws komen. En dan lekker spelen en perfectioneren! Dat is dus lastig, omdat je dat soort ruimtes wel zult moeten bekostigen. Bij ‘t Venster waren zulke plekken, waar dat kon met muziek en beeldende kunst. De gemeente zou dit moeten doen, dit oppakken.

Belangrijk voor Wageningen om een bron te maken, waaruit het borrelt. Wij als iLL skiLL squad redden dit wel, maar als je alles wegmaait, leeg laat staan of verkoopt, kom je nergens”, aldus Edwin de Jonge. “Wij zitten voorlopig goed aan de Vadaring. iLL skiLL squad en MG Dance vullen elkaar op een geweldige manier aan. Faciliteren, daar komt het op aan. Het wordt allemaal minder in Wageningen, dat gaat me aan het hart. Je hebt hier een kartrekker voor nodig.

Als ik kijk naar Arnhem, daar hebben ze het heel goed voor elkaar bij De Rozet in de bibliotheek. Daar kan men zich creatief ontwikkelen. Daar gebeurt heel veel. Moet hier toch ook kunnen? “, aldus De Jonge.

advertentie
advertentie