Sjaak Driessen:
Sjaak Driessen: "Wil je van Wageningen echt een internationale stad maken, dan moet je in je programmering ook kunstenaars en kunstenmakers van buiten Wageningen hebben." (foto: Cees Beumer) Foto: Cees Beumer

Het vrije woord staat centraal in de bblthk

12 september 2017 om 20:49 Algemeen

WAGENINGEN - De bblthk speelt een bredere rol in de Wageningse cultuur dan alleen het uitlenen van boeken. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld werd er de expositie ‘Tijd voor Tapijten’ van stichting De Vrolijkheid geopend. De tapijten zijn ontworpen door kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond, en gemaakt door families uit AZC’s. Ook organiseerde de bblthk vrijdag een workshop ‘Spelletjes, liedjes en versjes’, voor baby’s en hun (groot)ouders.

Directeur Sjaak Driessen: ‘Het zijn vooral de middenklassen en lagere inkomensgroepen die hier komen. De hogere klasse zien we minder. Dat is het mooie aan de bibliotheek: de samenleving dreigt steeds verder uiteen te vallen in groepen met verschillende achtergronden. Wij brengen al die groepen bij elkaar door ze te inspireren met allerlei vormen van cultuur en kennis.’ Natuurlijk is de bblthk ook nog steeds dé plek om, voor weinig geld, de mooiste boeken, films en cd’s te lenen. Je kunt er kiezen uit 50.000 boeken, van allerlei stromingen en voor ieder wat wils. Zelf leest Driessen enkele tientallen boeken per jaar. ‘Boeken brengen je op gedachten en ideeën waar je nog niet eerder op was gekomen’, zo is zijn ervaring. ‘Ze laten je emoties ervaren waar je je nog niet van bewust was. Je zult ook zien dat politieke dogma’s aan kracht winnen, als mensen niet meer lezen of als de vrijheid van schrijvers aan banden wordt gelegd.’ De bbltk zal nooit censureren. Bijvoorbeeld als de medewerkers persoonlijk een populair boek over voeding onzin vinden, maar weten dat een bepaalde groep Wageningers dat graag leest, schaffen ze dit boek aan. Wel zullen ze er dan ook een discussie met een Wageningse voedingsonderzoeker over organiseren.
De bblthk wil ook laaggeletterden laten genieten van kennis en kunst. Begin dit jaar is ze gestart met het (Digi) Taalhuis. Vrijwilligers ondersteunen op vrijdagavonden mensen die vragen hebben op het gebied van taal, rekenen of computers. Ze gaan ook naar lagere scholen om de taalgevoeligheid van kinderen te vergroten met gedichten, verhalen en muziek.

Het hele interview is te lezen op www.cultuurinwageningen.nl
Kijk ook op: http://www.bblthk.nl

advertentie
advertentie