Foto: Carleen van den Anker
Foto: Carleen van den Anker

Een waar Wagenings lusthof aan de lommerrijke Grintweg

6 september 2017 om 21:48 Algemeen

WAGENINGEN - Wie op de landelijke Grintweg richting Bennekom fietst, gaat gemakkelijk aan nummer 334 voorbij.
Het pand ligt enigszins verscholen achter frisgroene hagen en de voorgevel bevindt zich feitelijk aan de achterzijde. Deze fraaie witgepleisterde boerderij heeft de vorm van een hallenhuis. Dat is een type boerderij waarbij woning en schuur zich onder één dak bevinden, kenmerkend voor veel Gelderse boerderijen. Een hallenhuis bezit een gebint constructie die het gebouw in drie beuken verdeelt. De voormalige deel, tegenwoordig in gebruik als woning, is naar de weg gekeerd en had oorspronkelijk een grote inrijpoort in het midden en in de zijbeuken twee kleinere staldeuren. Op deze westgevel prijkt de naam De Tweede Hoef, een verwijzing naar de verdwenen boerderij ‘De Hoef’, waarin de kwekerij van Engelsma gevestigd was. De Hoef moest wijken voor nieuwbouw en de familie Engelsma vond onderdak in deze hoeve. Het dak met wolfskap is grotendeels rietgedekt en wordt in de nok afgesloten met terracotta pannen. De ernaast gelegen schaapskooi, evenwijdig aan het hoofdgebouw geplaatst, is met pannen gedekt en heeft aan de oostzijde een houten topgevel.
De huidige eigenaren hebben de boerderij met veel respect voor de oorspronkelijke functie van het pand gerenoveerd en waar mogelijk hersteld. Helaas zijn de oude bouwtekeningen niet bewaard gebleven en is niet exact na te gaan wanneer de boerderij is opgetrokken. Geschat wordt dat het pand midden negentiende eeuw in gebruik moet zijn genomen. Omdat het monument tegenwoordig enkel een woonfunctie heeft, zijn de staldeuren afgestemd op het huidige gebruik en vormen zij nu vensters. Het pand ademt niettemin nog altijd de sfeer van een negentiende-eeuwse boerderij. Wanneer je door het pand loopt, blijken tal van originele details bewaard gebleven. Zo zijn in de voormalige deel nog de oorspronkelijke balken zichtbaar. Ten westen van de ingang is ook het oude bakhuis bewaard gebleven. Het voormalige boerenerf rondom de boerderij is tegenwoordig werkelijk oogstrelend. Kosten noch moeite zijn gespaard om het erf om te toveren tot een waar Wagenings lusthof.

Op 8, 9 en 10 september wordt traditiegetrouw aandacht besteed aan Wageningse monumenten. Het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is door het Comité OMDW aangegrepen om weer tal van bijzondere monumenten in het zonnetje te zetten. De bijbehorende brochure ‘Boeren, burgers en buitenlui’, is o.a. gratis verkrijgbaar op de openingsavond in de bblthk, op de Molenmarkt en op de zaterdagmarkt van 8 september. Hier alvast een voorproefje. Dit is deel 3 in een serie van 3.

advertentie
advertentie