Foto: Johan Mulder
Foto: Johan Mulder

Annemiek van Vleuten wint proloog Boels Ladies Tour

29 augustus 2017 om 20:54 Algemeen


Wageningen - Annemiek van Vleuten heeft dinsdag in haar eigen Wageningen de proloog van de Boels Ladies Tour gewonnen. Voor de 4,3 km had zij 5 minuten en 47 seconden nodig. Ze was daarmee vijf seconden sneller dan Europees kampioen Ellen van Dijk. Voormalig wereldkampioen Lisa Brennauer werd op 10 seconden derde, vlak voor Olympisch kampioen Anna van der Breggen.

Door Kees Stap

De Boels Ladies Tour beleeft dit jaar de twintigste editie. De meerdaagse etappekoers maakt voor het eerst deel uit van de zogenaamde WorldTour. Dat betekent dat de wereldtop van het vrouwenwielrennen naar Wageningen kwam. De proloog begon op het 5 Mei Plein. De rensters gingen de Generaal Foulkesweg op en daalden vervolgens weer af via de Westbergweg. Via de Veerweg kwamen ze op de Grebbedijk, die ze via de Dijkstraat weer verlieten. Door de Niemeijerstraat, Herenstraat en Bergstraat kronkelden ze door de binnenstad om op de Bevrijdingsstraat te finishen.

Voor het in groten getale opgekomen publiek maakte Van Vleuten haar favorietenrol waar. De Nederlands kampioen tijdrijden raasde met een gemiddelde van bijna 45 km per uur over het parcours. Vervolgens kon zij te midden van familie en vrienden afwachten of iemand haar tijd nog ging kloppen. Dat bleek niet het geval, waarna zij op het erepodium onder luid gejuich van de Wageningse fans de oranje leiderstrui kreeg overhandigd.

Van Vleuten was dolblij met haar overwinning. “Het gaf kippenvel om door mijn eigen stad te rijden en al die aanmoedigingen te horen. Vooraf was ik benieuwd hoe de vorm was, ik kom net terug van drie weken hoogtetraining. De focus ligt namelijk op de WK in Noorwegen in september. Maar mijn benen waren vandaag goed genoeg voor de overwinning, fantastisch!”

Als thuisrijdster mocht Van Vleuten de nacht voor de proloog bij wijze van uitzondering wel in haar eigen bed slapen. “Na de ploegenpresentatie op de Markt op maandagmiddag kon ik lekker op mijn stadsfiets boodschappen doen bij de Albert Heijn en mijn eigen potje koken.” Het feit dat zij het parcours vooraf kende, was volgens Van Vleuten niet echt beslissend voor haar overwinning. “Normaal dender ik nooit zo hard door Wageningen. En dan is er natuurlijk ook extra verkeer. Daarom heb ik voorafgaand aan de race het parcours meerdere keren verkend.”

De Boels Ladies Tour finisht zondag in Limburg. Dan weten we of Van Vleuten haar koppositie heeft weten te behouden.

Foto: Johan Mulder
Foto: Johan Mulder
Annemiek van Vleuten op de Grebbedijk. Foto: Kees Stap
De finish in de Bevrijdingsstraat. Foto: Kees Stap
Ellen van Dijk werd tweee, op vijf seconden van Annemiek van Vleuten. Foto: Kees Stap
Met 5 min 47 zette Annemiek van Vleuten de snelste tijd neer. Foto: Kees Stap
Olympisch kampioene Anna van der Breggen werd vierde. Foto: Kees Stap
Wethouder Han ter Maat geeft het startschot voor de eerste renster, Samantha Schneider (USA).Foto: Kees Stap
advertentie
advertentie