Proefsleufonderzoek in Arboretum Belmonte. Foto: Eric van Dorland (WAW)
Proefsleufonderzoek in Arboretum Belmonte. Foto: Eric van Dorland (WAW)

Graven in het Belmonte Arboretum

11 april 2017 om 17:45 Algemeen

WAGENINGEN - Op 6 en 10 april werd door de Werkgroep Archeologie Wageningen (WAW), onderdeel van de Historische Vereniging Oud Wageningen, een kleinschalig onderzoek uitgevoerd in het Arboretum Belmonte.

In oktober 1944 werd het landhuis ‘Belmonte’ vanuit de Betuwe door de geallieerden in puin geschoten. De Landbouwhogeschool werd in 1951 eigenaar van het landgoed en had een grote wens had om in een nationaal arboretum een wetenschappelijke verzameling loofbomen en heesters te huisvesten.

In 2012 heeft de Wageningen Universiteit het wetenschappelijk beheer beëindigd. Stichting Belmonte Arboretum nam de zorg voor het arboretum over. Huidig directeur Dedde Smid en landschapsarchitect René Siemens wilden graag de exacte plaats weten waar dit landhuis heeft gestaan. Hiervoor werd vorig jaar al de hulp ingeroepen van de Werkgroep Archeologie Wageningen. In het voorbereidend werk werd de plattegrond en locatie van de vroegere villa gereconstrueerd.

Vorig jaar liet de WAW een grondradaronderzoek uitvoeren waaruit bleek dat er zich bijna geen fundamenten meer in de bodem bevonden. Aan de hand van nu aangelegde proefsleuven is de plaats van westelijke buitenmuur bepaald. Daarnaast is veel adellijk afval gevonden en ook fraaie porceleinen plaatjes.

advertentie
advertentie