Tutku Yüksel voor de ingang van THUIS aan de Stationsstraat. Zij is een van de uitdagers op  www.vpro.nl/uitdagers.
Tutku Yüksel voor de ingang van THUIS aan de Stationsstraat. Zij is een van de uitdagers op  www.vpro.nl/uitdagers.

Stem op Tutku Yüksel en zet haar op het podium

21 februari 2017 om 17:21 Algemeen

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - Tutku Yüksel is genomineerd als Uitdager en Aanpakker bij VPRO Tegenlicht. Ze hoopt Wageningen landelijk op de kaart te zetten met THUIS als voorbeeld van samen werken aan een bruisende, inclusieve stad.

Tutku Yüksel is 28 jaar jong, maar heeft een stevige visie, inzet en doorzettingsvermogen. Ze heeft samen met Elsje van de Weg in één jaar tijd een plek in Wageningen laten groeien met heldere plannen voor stad en samenleving, en vooral: hoe je daar met verschillende partijen (overheid, burgers, ondernemers) komt.

“Je moet samen je stad maken en bij THUIS komen inmiddels vele lijntjes samen,” zegt Tutku. “Ik wil laten zien dat je als burger wel degelijk invloed kan uitoefenen. Je hebt meer in je dan je zelf weet. Steeds vaker weten mensen THUIS te vinden, bijvoorbeeld de studenten van goede-doelen-restaurant Happietaria en de voetbalwerkplaats die mensen met én zonder beperking verbindt. Ze komen praten over hun idee en wij verbinden hen met anderen die verder kunnen helpen.”

“Het was een verrassing om een mail te krijgen met de nominatie. Ik grijp de kans graag aan om ons verhaal te vertellen.” Dankzij de nominatie kan Tutku andere uitdagers ontmoeten in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tutku: “Ik zou daar heel graag het podium willen, maar daarvoor heb ik veel stemmen nodig. Dan vertel ik niet zozeer over THUIS als locatie, maar over de basis van waaruit we werken. Vanuit vertrouwen in plaats van controle en pushen. Vooroordelen en angst loslaten en aan anderen ruimte geven om eigenaarschap te voelen. Dan zie je dat je tot veel meer in staat bent. Het is geen kant en klare oplossing van ‘zo moet je het doen’, maar je gaat aan de slag en als je ergens tegenaan loopt los je het op. We zijn nu anderhalf jaar geopend en proberen zo te werken. Ik raadt het echt aan. Hoe verschillend je ook bent, werk vanuit vertrouwen.”

Wethouder Lara de Brito vindt de nominatie terecht: “Tutku laat zien dat je je dromen kan laten uitkomen. Ik werk met veel plezier regelmatig met haar samen, ze maakt Wageningen mooier. Voor een betrokken en duurzame samenleving hebben we mensen als Tutku heel hard nodig.”


Sjaak Driessen van de bblthk stemde op Tutku en schreef erbij: Inspiratie + woorden + daden = Tutku Yüksel.
Mensen kunnen tot 1 maart stemmen. En als je niet op Tutku stemt, kijk dan op de website van VPRO-tegenlicht naar al die andere inspirerende mensen en leuke projecten.

http://tinyurl.com/stemoptutku

advertentie
advertentie