Martijn Adelmund heeft veel onderzoek gedaan. Hier laat hij een spotprent zien van Albert Hahn. Foto: Kees Stap
Martijn Adelmund heeft veel onderzoek gedaan. Hier laat hij een spotprent zien van Albert Hahn. Foto: Kees Stap

Martijn Adelmund schrijft ‘Max Havelaar met Zombies’

Algemeen

WAGENINGEN - Max Havelaar met Zombies is de nieuwe roman van stadsdichter Martijn Adelmund. Eind oktober verschijnt deze moderne hervertelling van Multatuli’s klassieker uit 1860. Het is een wonderlijke vertelling, waarin naast koffie, buffels en een Japanse steenhouwer ook zombies een rol spelen. Het boek is voorzien van unieke illustraties.

Door Kees Stap

Het idee van het boek spookte al enige jaren rond. “Zombies zijn erg populair”, weet Adelmund. “Series als The Walking Dead hebben veel fans. In Engeland verscheen enige jaren geleden de roman Pride and Prejudice and Zombies. Dat was een groot succes. Bij mijn uitgeverij zagen ze het zitten om hier een Nederlandse variant op te maken. Het was duidelijk dat dit dan de Max Havelaar moest worden. De koppeling die je kunt maken met de Indische Stille Kracht, maakte het een perfecte roman voor een zombie-versie.”

Adelmund noemt Max Havelaar met Zombies een aanklacht tegen de publieke opinie rond het Nederlandse koloniale verleden: “Net als het originele verhaal verzet ook mijn roman zich tegen de moeite om de koloniale geschiedenis een plek te geven in ons maatschappelijk bewustzijn en in onze nationale geschiedschrijving. Onze huidige welvaart is deels op slavernij en uitbuiting gebouwd. Sommige van de beelden die ik oproep zijn daarom choquerend, of spraakmakend, maar vanuit een goede bedoeling. Precies zoals Multatuli dat deed. In het nawoord ga ik uitgebreid in op de open wond die nog steeds geheeld moet worden. Elementen van dit onderwerp zie je nog steeds terug in de huidige discussie rond de vluchtelingenproblematiek.”

Daarnaast heeft Adelmund een tweede doel met zijn roman. Hij wil jongeren laten zien dat literatuur niet saai hoeft te zijn. Hoewel traditionele literatuurcritici er van gruwen, verbindt Adelmund literatuur graag met pulp fictie. “Ik ben een liefhebber van fantasy, ik heb zelf ook een aantal heksenromans geschreven. Mijn bewerking van Max Havelaar past in dit rijtje. Waarom zouden jongeren geen leuke boeken mogen lezen? Het origineel is dodelijk saai, ik wil laten zien dat dat helemaal niet nodig is.”

Op zaterdag 29 oktober houdt Martijn Adelmund een avond vol ‘Max Havelaar en de zombies’ in de bblthk. Een spetterende spelshow over pulp en literatuur, met zelf meedoen, en multimedia met griezelige momenten, met winnaars en een finale met een knal. De show is voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar. Aanvang 19.30 uur, de toegang is gratis.

advertentie
advertentie