Foto: Ilja van Greven, gemeente Wageningen
Foto: Ilja van Greven, gemeente Wageningen

Indiëmonument centraal tijdens adoptieceremonie

17 oktober 2016 om 21:09 Algemeen

Leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool hielden vorige week samen met burgemeester Van Rumund en bewoners van Rumah Kita de jaarlijkse adoptieceremonie bij het Indiëmonument aan de Nudestraat. Voorafgaand aan de ceremonie maakten de leerlingen het monument gezamenlijk schoon. Na het programma aan de Nudestraat gingen de leerlingen naar Hotel de Wereld voor het tweede deel van de ceremonie.

WAGENINGEN - De leerlingen uit groep 7 en 8 van de Kardinaal Alfrinkschool, burgemeester Van Rumund, bewoners van Rumah Kita en veteranen waren naar het monument aan de Nudestraat gekomen voor de adoptieceremonie. Tijdens deze ceremonie herdachten de leerlingen en aanwezigen de vele strijders die tussen 1945 en 1950 voor hun nummer, of vrijwillig, naar toenmalig Nederlands-Indië vertrokken. Velen van hen keerden helaas nooit meer terug. Voor Nederlands-Indië was de oorlog in plaats van 5 mei pas op 15 augustus 1945 officieel afgelopen. Op die datum werd de vrede met Japan getekend.
Burgemeester Van Rumund en Agnes Scheffers, directeur van de Kardinaal Alfrinkschool, hielden een toespraak waarin ze beiden benadrukten hoe belangrijk het is om stil te staan bij dit stukje geschiedenis dat vaak werd vergeten. Daarnaast gaven ze aan dat bewustwording op jonge leeftijd bijdraagt aan een wereld waar vrede, vrijheid en veiligheid voor iedereen is.
Door de leerlingen werden zelfgemaakte gedichten voorgedragen. Uit respect voor alle slachtoffers werd een minuut stilte gehouden. Daarna werd onder het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, door twee leerlingen de vlag in top gehesen.
Mevrouw Smith-Broers, bewoonster van Rumah Kita, vertelde een persoonlijk verhaal. Dit maakte behoorlijk indruk op de leerlingen en de overige aanwezigen. Vervolgens vond de symbolische overdracht van de zorg voor het monument door groep 8 aan groep 7 plaats en legden leerlingen en bewoners van Rumah Kita bloemen bij het monument. Na het maken van een groepsfoto vond het tweede deel van de ceremonie plaats in de Capitulatiezaal van Hotel de Wereld.

Het monument is ontworpen door beeldhouwer Pim Wever en staat symbool voor de Wageningse slachtoffers en het land waar zij een graf kregen op een van de vele erevelden. Het monument is van gebogen roestvrijstalen buizen en beeldt een waterlelie uit. De lelie heeft elf bloembladeren. Het twaalfde blad ontbreekt: als teken van verlies. Het monument werd op 24 september 2010 onthuld door de inmiddels overleden Wageninger G. Hakkenberg, drager van de Militaire Willems-Orde, en luitenant-kolonel b.d. (buiten dienst) F. T. Dürst Britt.

Foto: Ilja van Greven, gemeente Wageningen
De burgemeester gaf alle leerlingen uit groep 8 een oorkonde voor het verzorgen van het monument het afgelopen schooljaar.  Foto: Ilja van Greven, gemeente Wageningen
advertentie
advertentie