Het erepodium in Tallinn. In het midden staat Jan Groenendijk achter teamgenoten Roel Boomstra en Alexander Baljakin.
Het erepodium in Tallinn. In het midden staat Jan Groenendijk achter teamgenoten Roel Boomstra en Alexander Baljakin.

Jan Groenendijk wint EK

7 oktober 2016 om 20:49 Algemeen

TALLINN - Jan Groenendijk heeft bij de jeugd diverse Europese damtitels in de wacht gesleept. In Tallinn veroverde de WSDV-kopman als lid van Team KNDB het Europese kampioenschap voor landenteams. Samen met Roel Boomstra en Alexander Baljakin toonden zij zich in de hoofdstad van Estland het sterkste trio.

In de voorronde ging het niet helemaal van een leien dakje. Letland (4-2), Israel (5-1) en Estland 2 (6-0) moesten zich tegen het Oranje-drietal gewonnen geven. Dat tegen Litouwen gelijk werd gespeeld was minder verrassend dan de 3-3 tegen Italië met een sensationele nederlaag van Roel Boomstra tegen een onbekende Italiaan. Nederland eindigde slechts op de eerste plaats dankzij betere resultaten dan Litouwen tegen de ‘mindere goden’.

In de halve finale werd na een reguliere 3-3 tegen Oekraïne via barrage de eindstrijd bereikt. Ook tegen het sterke Rusland begonnen de pupillen van bondscoach Rob Clerc met drie remises. In de verlenging sloeg Nederland echter hardhandig toe. Het werd 5-1 mede dankzij een overwinningen Roel Boomstra op Ainur Shaibakov en van Jan Groenendijk op grootmeester Murodullo Amrillaev. De net 18-jarige JG Superstar bleef ongeslagen. Hij won twee partijen en speelde vijf keer remise, onder anderen tegen de grootmeester Guntis Valneris en Eduard Boezinski.

In december speelt Groenendijk in ons land met de vijf jaar oudere Roel Boomstra een match om de wereldtitel.

advertentie
advertentie