Afbeelding

Open dag NIOO: Uitvindingen van de natuur

Algemeen

Sluipwespen als superheld, poep die goud waard is en antibiotica gemaakt door bodemschimmels. De natuur zit vol uitvindingen! En daar kun je een hoop van leren, op de open dag van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Pak op zaterdag 1 oktober je kans: dat kan namelijk maar eens in de drie jaar...

WAGENINGEN - Voor één dag in het leven van een natuuronderzoeker stappen? Dat kan bij het NIOO tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap. Gluur in nestkasten, doe proeven in het DNA-lab of stel ‘Dokter Ecologie’ moeilijke vragen. Een ideale kans om te zien wat een onderzoeker allemaal doet! De NIOO-ers kijken bijvoorbeeld naar het effect van lichtvervuiling, medicijnresten in het water, milieuvriendelijkere landbouw of natuurherstel.

Maar er zijn ook andere uitdagingen die dag. Overleef jij de evolutiegame, met klimaatverandering op je hielen? Weet jij een algentattoo te bemachtigen, wie wint er op de MicrOlympische Spelen en kun jij je eigen waterkwaliteitsmeter maken? Misschien vind je ook de ‘rotschimmels’, geringde badeendjes en exotische waterplanten. Rustiger aan doen kan ook: laat dan een gids de mooiste plekjes aanwijzen of strijk neer bij een lezing over de bacteriën uit ons dagelijks leven.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de circulaire economie. Het bijzondere gebouw van het NIOO is een voorbeeld van duurzaam gebruik van de ‘uitvindingen van de natuur’. De hoogtepunten van de ecotechnologie zijn te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld niet in afval, maar in kringlopen. Zo kan iedereen zelf ‘doneren’ voor het onderzoeksproject Poep = Goud. Dit staat op de shortlist van de Nationale Iconen 2016, waarvan het kabinet in oktober de uitslag bekend maakt. Het NIOO heeft het toilet opnieuw uitgevonden. Bacteriën en vooral algen helpen om de waardevolle voedingsstoffen terug te winnen. De natuur als business partner! Ook vindt tijdens de open dag de aftrap van de Bodemdierendagen plaats. Het bodemleven is onmisbaar voor een gezonde omgeving. Maar we weten niet goed hoe het ermee gaat in onze dorpen en steden. Daarom vragen we tussen 1 en 10 oktober iedereen om in de eigen tuin, op het balkon of het schoolplein bodemdieren te zoeken. Het zijn ‘schatjes’ hoor!

advertentie
advertentie