‘Lijntje Poëzie’ wederom een succes

14 februari 2022 om 20:34 Lokaal Deel je nieuws

Vijftien Wageningse dichters hebben 10 dagen lang telefonisch gedichten voorgedragen, van 17 tot en met 26 januari 2022, voorafgaand aan de Poëzieweek. Er waren maar liefst 135 aanmeldingen voor een telefoontje van een dichter. Sommige luisteraars werden door anderen aangemeld, dan was de verrassing extra groot als men ineens een dichter aan de lijn kreeg. Wie zich opgaf, wist van tevoren niet welke dichter ging bellen. Ook gedichten in het Fries, Engels of Papiamento werden gewaardeerd. In lijn met het thema van de aansluitende Poëzieweek, ‘Natuur’, hebben veel dichters in hun aanbod enkele natuurgedichten opgenomen.

Voor de dichters was het ook een bijzondere ervaring. Ze hadden geen idee wie zij aan de lijn kregen. Daarbij komt dat je elkaar niet ziet, wat het een hele andere manier van voordragen maakt: spannend maar vooral ook leuk. Er ontstonden fijne en soms intieme gesprekken door de gedichten. In deze serie telefoontjes zijn er zelfs gedichten voorgedragen door de gebelde persoon, met de verraste dichter als publiek.

Vijf avonden achter elkaar waren de dichters tijdens het bellen ook te zien voor het raam van de bblthk. En op de slotavond van het project, woensdag 26 januari, is spontaan een ‘pop up’ poëzieavond gehouden in de bblthk.

De deelnemende dichters waren Ellen van der Kolk, Ivanka de Ruijter, Mieke van Hooft, Petra Sips, Samira van der Loo, Simon Oosting, Martijn Adelmund, Bonnie Bengsch, Laurens van der Zee, Tim Horsting, Sander Reimink,  Cicilia Jr., Peter Abspoel, Jessica Kaasschieter en initiatiefneemster Leontien Jansen.

Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door WageningenDoet, Thuis Wageningen, Schrijversharten, gemeente Wageningen en de bblthk, die naast financiële ondersteuning ook een grote rol heeft gespeeld bij de organisatie. 

Is Lijntje Poëzie een blijvertje? Wat de Wageningse dichters betreft: zeker!

advertentie
advertentie