Zwembad de Bongerd is toe aan een grondige opknapbeurt.
Zwembad de Bongerd is toe aan een grondige opknapbeurt. Antonio Mulder

Zwembad; nieuwbouw of renoveren

22 februari 2022 om 13:42 Overig

WAGENINGEN Zwembad de Bongerd is toe aan een grondige opknapbeurt. Het zwembad, gebouwd in 1998, voldoet niet meer aan de duurzaamheidsambities die de gemeente Wageningen heeft. Daarnaast zorgt de groei van de bevolking er voor dat uitbreiding van het zwemwater noodzakelijk is. Om de consequenties van renovatie in kaart te brengen, heeft de gemeente door een onafhankelijk bureau onderzoek laten doen. Ook nieuwbouw is daarbij nadrukkelijk onderzocht.

Wethouder Anne Janssen legt uit waarom het onderzoek is gehouden. “Het zwembad is populair, daarom willen we het absoluut behouden voor onze inwoners en verenigingen. Maar het huidige gebruik begint te knellen. Met zwemles, zwemverenigingen, baantjestrekkers en overige recreanten zit de agenda overvol. En met de verwachte groei van de bevolking zal dat alleen maar erger worden. Daarnaast speelt ook het duurzaamheidsaspect, het huidige zwembad voldoet niet meer aan de eisen van nu.”

Daarom zijn in het onderzoek een paar scenario’s bekeken. Wat zijn de gevolgen van renoveren voor de komende 20 jaar, de komende 40 jaar, of nieuwbouw? Duidelijk is dat alle drie de varianten eenmalig en structureel meer kosten opleveren voor de gemeente. Voordeel ten opzichte van nieuwbouw boven renoveren is dat het huidige zwembad in de tussentijd niet dicht moet.

Janssen ziet ook nog meer voordelen van nieuwbouw. “Dat kun je bijvoorbeeld combineren met woningbouw of voorzieningen van allerhande verenigingen in Wageningen.” Toch neemt Janssen nu nog geen besluit welke variant de voorkeur krijgt. “Dat is aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad.”

advertentie
advertentie