Afbeelding

Wageningse stichting komt in Oekraïne waar anderen niet komen

16 maart 2022 om 08:15 Overig

WAGENINGEN - In steden als Kyiv, Kharkiv, Chernihiv en Dnipro moeten de achtergebleven inwoners zien te overleven en is er een groot gebrek aan eten, water en elektra. Stichting Worldpartners uit Wageningen is erin geslaagd om afgelopen week tonnen aan aardappels, vlees, meel en brood naar deze steden te krijgen en onderneemt nu pogingen om brood aan Mariupol te leveren.

Doordat Stichting Worldpartners al meer dan vijfentwintig jaar actief is in West-Oekraïne, ze bezitten bijvoorbeeld een boerderij, konden ze een paar dagen na de Russische inval al vrachtwagens vol aardappels, vlees en meel richting de getroffen gebieden sturen. Op die manier worden iedere dag dagelijks tussen de 60.000 en 100.000 mensen gevoed.

Met behulp van de vele Oekraïense vrijwilligers van Stichting Worldpartners is er inmiddels een goed georganiseerd distributiesysteem ontstaan. De operatie staat onder leiding van Jouke Spriensma en Hans Hamoen. Hans legt uit hoe dit systeem werkt. “Vanuit diverse boerderijen in West-Oekraïne gaan er dagelijks vrachtwagens richting steden als Kyiv, Dnipro en Kharkiv. Omdat deze vrachtwagens te groot zijn om langs de roadblocks te komen, laden we het voedsel uit bij distributiecentra in de buurt van deze steden. Vanuit daar vervoeren onze vrijwilligers, vaak met gevaar voor eigen leven, het voedsel in auto’s of kleine bestelwagens verder naar de stad. In het geval van Marioepol is dat ontzettend lastig, maar we hebben goede hoop dat het ons vandaag of morgen gaat lukken om brood te stad in te krijgen.” 

Naast de distributie van voedsel vanuit West-Oekraïne voorziet Stichting Worldpartners ook de vluchtelingen bij de grens van Moldavië van voedsel. De kosten voor deze projecten worden gedragen door een groot aantal donaties vanuit Nederland. Zo verzamelde de evangelische gemeente Mozaïek afgelopen zondag 50.000 euro in voor de projecten van Stichting Worldpartners. Kijk voor meer informatie op www.worldpartners.org/help-ukraine.

advertentie
advertentie