omslag van de routegids
omslag van de routegids dtphildebrand

Fiets mee bij de herbeleving van de Voedseltransporten Operatie Faust

31 maart 2022 om 11:30 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 30 april 2022 willen we opnieuw aandacht geven aan de voedseltransporten tijdens WO2 met een herbeleving door voedselpakketten op de eigen fiets te transporteren van Wageningen naar Rhenen. Een leerzame ervaring voor het hele gezin!

Op 30 april 1945 werden tijdens een voedselconferentie in Achterveld afspraken gemaakt over de Operatie Faust, een grootscheeps voedseltransport over de weg naar het hongerende westen, waarbij grote voorraden werden opgeslagen langs de Nude (N225) in Wageningen, dat toen op de grens lag tussen bezet en bevrijd gebied.
Vorig jaar is ter herinnering aan die vaak vergeten voedseltransporten een routegidsje uitgebracht met deze historische route, die langs nog meer plaatsen herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

De herbeleving begint bij het museum ‘De Casteelse Poort’ in Wageningen, waar je een voedselpakket ontvangt dat je op de eigen fiets meeneemt en later aflevert bij het Stadsmuseum Rhenen. Onderweg zijn er tussenstops waar gidsen je informeren over de gebeurtenissen. In de Wageningse haven staan de gidsen van ‘Het Gilde’ klaar en vertellen het verhaal van de evacuaties in ’40 en 45. Je ziet daar levensecht de vrachtboten die daarvoor gebruikt werden. De tweede stop vindt plaats bij Boerderij Noda, het toenmalig coördinatiecentrum. De boerderij is eenmalig ingericht als informatiecentrum met films en foto presentaties. Theo Guiking deelt er zijn kennis over conferentie en transporten. De derde stop is voorzien bij de gerestaureerde loopgraven op de Grebbeberg. Gidsen van Stichting De Greb staan daar klaar en vertellen over de historische (militaire) stoplijnen, die zichtbaar in het wegvak zijn aangebracht. Om de Grebbeberg te overwinnen kun je steun krijgen van rowans van scouting ‘De Wiltgraef’.
De tocht eindigt bij het Stadsmuseum Rhenen, dat ook aandacht besteedt aan de gebeurtenissen in WO2 met een speciale film. Het museum verwent je met een versnapering terwijl de voedselbank de voedselpakketten in ontvangst zal nemen.

 Je fietst op eigen gelegenheid van locatie naar locatie. Om de drukte te voorkomen wordt er gestart per gezin of kleine groepjes. Vooraf kun je een bezoek brengen aan zaal 40-45 van het museum, dat geopend is vanaf 12.00 uur. De eerste start is rond 13.00 uur en de laatste om 14.30 uur. Het stadsmuseum in Rhenen sluit om 17.00 uur de deuren.

Inschrijving staat open voor alle leeftijden( schooljeugd alleen onder ouderbegeleiding) en de kosten voor deelname bedragen 10 euro per persoon, kinderen jonger dan 13 gratis.. Inbegrepen zijn de routegids, de toegang tot de beide musea, voedselpakketten, evacuatieboxje en de rondleidingen op de  tussenstops.

Meer informatie en aanmelden is te vinden op website www. casteelsepoort.nl of suur een mail naar boekjefaust@casteelsepoort.nl.

advertentie
advertentie