Boer David van Laar, diens zoon Marinus, vrijwilliger Henk van Paassen en wethouder Erik-Jan Bijleveld
Boer David van Laar, diens zoon Marinus, vrijwilliger Henk van Paassen en wethouder Erik-Jan Bijleveld christ elsten

Eerste kievitsei gevonden in het Binnenveld op grondgebied Wageningen

22 maart 2023 om 16:49 Lokaal Deel je nieuws

Op 19 maart jl. is het eerst kievitsei van 2023 in het Binnenveld gevonden door vrijwilliger Henk van Paassen van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost (WBO). Het ei werd gevonden op een perceel van het boerenbedrijf van David van Laar. Wethouder Erik-Jan Bijleveld markeerde samen met David van Laar en diens zoon Marinus en de vrijwilliger met een fotomoment officieel de vondst van dit eerste kievitsnest.

Met deze vondst is het weidevogelseizoen in het Binnenveld echt begonnen. Het eerste ei van Nederland werd op 11 maart gevonden in Hasselt (Overijssel). Tot juli zullen de meer dan 30 vrijwilligers in het hele Binnenveld hard werken om alle weidevogelnesten te vinden en te beschermen. Na het uitkomen van de eieren zal er extra aandacht uitgaan naar de bescherming van kuikens. Dan geldt: Kuiken in het land, poes in de mand.

“In 2022 zijn er ruim 450 nesten beschermd in het Binnenveld. Dat was een goed resultaat” volgens Henk Folkerts, voorzitter van WBO. “Het lijkt erop, dat de wisselwerking tussen boerenland en het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden gunstig uitpakt voor de weidevogels. We hopen dat, mede hierdoor de resultaten over 2023 nog beter worden”.   

Wethouder Bijleveld stelt dat hij grote bewondering heeft voor de samenwerking tussen de boeren, loonwerkers en vrijwilligers in het Binnenveld. Samen zorgen die ervoor, dat het aantal akker- en weidevogels op peil blijft. Daar kunnen de bewoners en bezoekers van het Binnenveld ieder voorjaar weer volop van genieten.

 Meer informatie over het beschermingswerk van WBO en over het Binnenveld kunt u vinden op de websites www.inhetbinnenveld.nl  en www.anvhetbinnenveld.nl.  Daar vindt u ook het digitale Jaaroverzicht 2022 van WBO.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie