Header
Header K. Loughlin

Het geheim van gezond oud worden

Overig Deel je nieuws

WAGENINGEN - Wageningen Universiteit is een groot onderzoek gestart naar gezonder en fitter ouder worden. Waarom wordt de een honderd en heeft de ander al last bij zestig?  

Wanneer we als mens ouder worden, verliezen we over het algemeen spiermassa. Ook in de rest van het lichaam gaan organen en cellen slechter werken. Hierdoor worden de gezondheid en conditie meestal minder. Het oplopen van een trap of het tillen van een zware tas wordt steeds iets lastiger. We weten dat dit kan worden tegengegaan met een gezonde leefstijl: gezonde voeding, met genoeg eiwit, vezels, vitaminen en voldoende beweging. Het effect verschilt wel van persoon tot persoon, maar waarom?  

Onderzoeker Charlotte Kramer van de Wageningen Universiteit wil deze vraag graag beantwoorden. “Ons doel is om te weten te komen hoe we alle 60-plussers kunnen helpen gezonder en fitter ouder te worden, zodat zij de dingen kunnen blijven doen die ze leuk vinden.” Het onderzoek, genaamd de VOILA studie, is in oktober van start gegaan. De groep deelnemers bestaat uit 60-plussers, die moeite hebben met dagelijkse activiteiten, zoals het snel opstaan uit een stoel. Zij volgen twaalf weken lang een programma dat eiwitrijke, gezonde voeding combineert met krachttraining in kleine groepen, onder professionele begeleiding. Uiteindelijk wordt er gekeken naar het effect op de spieren, de darmen, de stofwisseling en de weerstand, omdat deze een belangrijke rol spelen tijdens het ouder worden. “De deelnemers aan dit onderzoek werken zo aan hun eigen gezondheid en helpen onderzoek dat bijdraagt aan een gezondere toekomst van ouderen in Nederland.”  

De deelnemers zijn tot nu toe zeer te spreken over het programma: “Wat mooi om in zo’n team samen te sporten”. De sfeer tijdens de krachttrainingen is dan ook gezellig. De deelnemers leren elkaar en het onderzoeksteam telkens beter kennen, waardoor er naast het sporten regelmatig wordt gegrapt en gelachen. De intensiteit van de trainingen wordt over tijd opgebouwd. Dit wordt gedaan aan de hand van het individuele niveau van de deelnemer. “Zo willen we dat de deelnemers, binnen hun eigen kunnen, geleidelijk sterker en fitter worden.”  

Meedoen aan het onderzoek

In totaal is er plek voor 50 deelnemers in dit onderzoek. Deze 50 deelnemers mogen gratis meedoen aan de krachttrainingslessen en ontvangen producten die moeten zorgen voor meer spierkracht en een betere gezondheid. Ook worden reiskosten vergoed en krijgen deelnemers €150 tegemoetkoming.  Is dit onderzoek iets voor u, neem dan snel contact op met het onderzoeksteam. Dat kan telefonisch via 06-28521633, of via e-mail: voila@wur.nl.   

Infographic
advertentie
advertentie