Marga Beekhuizen (links) en Daniëlle den Uil in één van de kassen van Solynta.
Marga Beekhuizen (links) en Daniëlle den Uil in één van de kassen van Solynta. Job Oldegbers

Vakvrouwen zorgen voor voedselzekerheid

1 maart 2023 om 10:15 Zakelijk

WAGENINGEN Aardappels laten groeien is in Nederland aan de orde van de dag, maar hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen over de hele wereld toegang heeft tot startmateriaal voor het verbouwen van aardappelen? Het Wageningse bedrijf Solynta doet daar al meer dan vijftien jaar onderzoek naar. Onderzoeksters Daniëlle den Uil en Marga Beekhuizen spelen een belangrijke rol in dat proces. ,,Bij Solynta kunnen we echt onszelf zijn en luisteren we naar elkaar.”

Samen met een groot team van onderzoekers en kasmedewerkers werken Danielle en Marga aan iets bijzonders: als hun werk slaagt is het misschien wel mogelijk om overal ter wereld aardappelen te laten groeien. De onderzoekers van Solynta zorgen voor speciale zaadjes waar de aardappelen uit groeien.

ONDERZOEK

,,Daar doen we al jarenlang onderzoek naar”, vertelt Daniëlle. Ze werkt zes jaar bij Solynta nadat ze in Nijmegen en Wageningen al diverse biologische studies volgde. Bij Solynta is ze Junior Program Scientist. ,,We proberen door middel van natuurlijke kruising nieuwe sterke aardappelrassen te maken. Wat we doen is er bijvoorbeeld voor zorgen dat de plantjes, en daarmee ook de zaden, resistent raken tegen bepaalde schimmels en ziektes.”

Op die manier moet het mogelijk zijn om de zaadjes van Solynta overal over de hele wereld te laten groeien. ,,En dat sluit aan bij ons doel: namelijk dat iedereen over de hele wereld toegang heeft tot voedzame aardappelen.”

ZAAIWERK

Haar collega Marga Beekhuizen werkt als Greenhouse Technician bij Solynta. In de kantine van Solynta in Ressen vertelt ze over haar werkzaamheden in de kas. ,,We zijn eigenlijk een Wagenings bedrijf, maar hier hebben we onze kassen. We laten de aardappelplanten hier groeien en monitoren alles nauwlettend.” Beekhuizen is daarbij een belangrijke spin in het web: ,,Ik voer gewasonderhoud in de kas uit, maar verzorg ook zaaiwerk.” 

Een ander belangrijk onderdeel van haar werk is het uitvoeren van verschillende kruisingen. ,,De onderzoekers, zoals Daniëlle, kijken wat voor kruisingen tussen bepaalde rassen kunnen werken, om zo tot de perfecte aardappelplant te komen. Ik voer dat vervolgens uit zodat de onderzoekers daar weer mee verder kunnen.”

BIJZONDER

Het maakt het werken bij Solynta volgens het tweetal zo bijzonder en leuk. ,,Je werkt zo nauw met elkaar samen. Je bent best wel van elkaar afhankelijk dus vertrouwen is heel erg belangrijk”, zegt Daniëlle. Marga vult aan: ,,Als ik mijn werk in de kas niet goed doe, zitten de onderzoekers te wachten. En andersom, natuurlijk.” En daar komt nog eens bij dat het soms wel even duurt voordat er resultaat zichtbaar is. ,,Een plant moet namelijk groeien voordat we weten of een bepaald experiment is geslaagd”, vertelt Beekhuizen. ,,Maar, als we zien dat iets is geslaagd, voelt dat ook wel echt als een kleine mijlpaal”, legt het tweetal uit.

AFRIKA

Solynta bereikt nu haar eerste mijlpaal met het op de markt brengen van hun zaadjes in diverse landen in Afrika. ,,We hebben nu zaad dat boeren in een paar Afrikaanse landen echt gaan gebruiken als startmateriaal voor de aardappelteelt. We zijn recent gestart met de verkoop in een paar landen in Afrika. Na zestien jaar onderzoek hebben we een tastbaar resultaat en dat is echt heel mooi en belangrijk om te zien.”

Het motiveert de twee vakvrouwen ook om nog meer stappen in hun werk te zetten. ,,Voedselzekerheid wordt hiermee weer iets vanzelfsprekender. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen”, zegt onderzoekster Daniëlle.

advertentie
advertentie