Afbeelding

Inventarisatie planten en dieren op de Wageningse Eng

23 maart 2022 om 07:08 Achtergrond

WAGENINGEN De Wageningse Eng heeft hoge ecologische waarden, maar wat er precies aan planten en dieren zit en waar deze precies zitten is eigenlijk niet bekend. De Stichting Wageningse Eng heeft de KNNV Wageningen (Vereniging voor Veldbiologie) gevraagd om in 2022 de planten en dieren op de Eng te inventariseren. Daarvoor wordt de medewerking van zoveel mogelijk grondeigenaren gevraagd, zodat een goed beeld ontstaat. Gedurende het jaar zullen de eerste resultaten al bekendgemaakt worden en in 2023 komt er een rapport met alle waarnemingen.

Bij de inventarisatie onderzoeken verschillende werkgroepen van de KNNV welke organismen (van planten tot vogels en van mossen tot paddenstoelen) op de Eng voorkomen. Werkgroepleden wandelen regelmatig in kleine groepjes langs interessante delen van de Eng, noteren hun waarnemingen en nemen soms een klein monster mee voor latere identificatie. Alle soorten organismen waarvan de KNNV’ers verstand hebben maken deel uit van de inventarisatie. 

Maar iedereen kan ook zelf meehelpen, ook als je (nog) niet zoveel planten en dieren kent. Tegenwoordig heb je daar leuke apps voor, waarbij je een foto van een plantje of beestje kunt maken en dan vertelt de app wat het is. Door het uploaden van de waarneming help je vervolgens mee met het in kaart brengen van de planten en dieren op de Eng. Op de website van IVN Natuureducatie staat uitgelegd hoe je met de gratis ‘ObsIdentify’ beeldherkennings-app (te downloaden voor Android of Apple) kunt meehelpen met het inventariseren van planten en dieren. Ook leuk voor de kinderen: je kunt badges verzamelen voor verschillende soortgroepen. Hoe meer waarnemingen, hoe meer badges. 

De inventarisatie is interessant en leerzaam. Daarnaast geeft de inventarisatie nuttige resultaten. De SWE gaat op basis van de resultaten de grondeigenaren, gebruikers en bezoekers van de Eng informeren en stimuleren om de biodiversiteit nog verder te vergroten. Ook hoopt de SWE dat het onderzoek tot meer waardering leidt voor de biodiversiteit op de Eng.

Op zaterdag 26 maart leggen vertegenwoordigers van de verschillende werkgroepen van de KNNV uit hoe ze van plan zijn om de inventarisaties uit te voeren aan grondeigenaren en geïnteresseerden op een startbijeenkomst. De bijeenkomst start om 15.00 uur op de voormalige korfbalaccommodatie aan de Dolderstraat 88. Inloop met koffie/thee is mogelijk vanaf 14.45 uur. De bijeenkomst wordt rond 17.00 uur afgesloten met een gezamenlijke borrel. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@wageningseeng.nl.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie