Wethouder cultuur Maud Hulshof maakt haar minibieb-foto
Wethouder cultuur Maud Hulshof maakt haar minibieb-foto Dorien Roggekamp

Wethouder opent fotochallenge Zoek de minibieb

Achtergrond Deel je nieuws

Op 11 juni, de dag van de minibieb, heeft wethouder Maud Hulshof de eerste foto gemaakt voor de nieuwe fotochallenge van ZinZin: ZOEK DE MINIBIEB. De nieuwe wethouder cultuur van Wageningen blijkt een liefhebber van zwerfboekenkastjes. Voor ze haar foto maakt, zet ze de boeken netjes recht.

Het doel van de challenge is een online kaart te maken met zo veel mogelijk Wageningse minibiebs. Sonja van der Arend, een van de initiatiefnemers, vertelt waarom: “Minibiebs zijn zo’n mooi fenomeen. Niemand heeft gezegd dat het moet, en toch verschijnen overal kastjes met gratis boeken. Mensen met een minibieb maken cultuur beschikbaar voor iedereen en geven zo zelf vorm aan hun leefomgeving.” Dorien Roggekamp, ook van ZinZin, vult aan: “Iedereen kent wel een paar minibiebs, maar niemand weet ze allemaal te vinden. Samen krijgen we ze allemaal in beeld, zodat meer mensen meer gebruik kunnen maken van meer minibiebs.” Sonja: “Natuurlijk gaan we de foto’s niet zomaar online zetten. We zoeken eerst contact met de ‘mini-bibliothecarissen’. We willen graag te weten komen waarom zij hun minibiebs hebben neergezet en hoe die gebruikt worden.”

Bij het maken van de online kaart werkt ZinZin onder meer samen met Stadlab. Projectleider Bastian de Pooter: “We ondersteunen mensen die onderzoek willen doen in hun eigen stad. Het bijzondere van dit project is dat het burger-onderzoek combineert met culturele activiteiten.”

In de Cultuurzomer organiseert ZinZin workshops waar kinderen en volwassenen gedichten en foto’s maken met behulp van boeken uit de minibiebs. “Aandacht voor boeken is altijd goed,” vindt de wethouder. “Ze verbreden je blik op de wereld.” Sonja: “Inderdaad. Eigenlijk is die kaart geen doel op zich, maar een middel. Het gaat ons om de creativiteit en nieuwsgierigheid van bewoners en hun betrokkenheid bij de stad. Daar willen we bij aansluiten en dat willen we versterken.”

Alle bezoekers en inwoners van Wageningen kunnen meedoen aan de fotochallenge, met zo veel foto’s van zoveel minibiebs als ze willen. Er zijn twee prijzen: voor de mooiste, grappigste of liefste foto, en voor de bijzonderste minibieb. De winnaars krijgen tickets voor een van de workshops van ZinZin in de Cultuurzomer. Inzenden kan tot en met 11 juli naar: info@zinzinwageningen.nl. Zet erbij waar de foto is genomen. Meer informatie: https://zinzinwageningen.nl/minibieb/.

advertentie
advertentie