Susan van Weperen gaat 4260 kilometer wandelen voor TreesforAll.
Susan van Weperen gaat 4260 kilometer wandelen voor TreesforAll.

4260 kilometer wandelen voor TreesforAll

8 maart 2023 om 21:58 Achtergrond

WAGENINGEN Op 9 april is het zover, dan begint ze aan de 4260 kilometer lange Pacific Crest Trail (PCT) in het zuiden van de Verenigde Staten. 

De Wageningse Susan van Weperen is al druk bezig met de voorbereidingen: “Je wilt natuurlijk zo goed voorbereid zijn als je kan, maar je weet simpelweg niet wat je allemaal gaat tegenkomen.” De 24-jarige ex-student gezondheid en maatschappij wil er in totaal vijf maanden over doen. “Dat betekent, dat ik elke dag ongeveer dertig kilometer moet wandelen.”

“De paden zullen smal zijn en er is geen asfalt. Soms zijn er zelfs stukken dat er geen telefoonbereik is. Dat het avontuur niet geheel ongevaarlijk gaat zijn, houd van Weperen niet tegen. “Er is de kans dat je beren of slangen tegen het lijf loopt, dat hoort erbij. Dan moet je gewoon kalm blijven en langzaam weglopen.”

Voor de lange afstand van de wandeling deinst van Weperen ook niet achteruit. “Sinds mijn achtste loop ik hard en in mijn tienerjaren begon ik met hardloopwedstrijden op nationaal niveau.” Op dit moment traint ze bij Tonnie Dirks in Wageningen, de vijftien keer voormalige Nederlands kampioen. “Sinds ik bij Tonnie ben gaan trainen, ben ik meer kilometers gaan maken in de week, meestal loop ik zo’n 100 kilometer per week met uitschieters naar 120. Natuurlijk is wandelen wel anders dan hardlopen, maar de basisconditie is er zeker.”

Niet alleen de conditie, maar ook de uitrusting moet tiptop in orde zijn voor de grote uitdaging. “Je wilt alles zo licht mogelijk, want het gaat heel zwaar worden. Ik neem ook maar een paar onderbroeken mee en knip het einde van mijn tandenborstel af. Eens in de één à twee weken kom ik langs een dorp, waar ik kan douchen en mijn kleren kan wassen.” 

Naast dat er niet elke dag gedoucht kan worden, kunnen er ook niet elke dag boodschappen ingeslagen worden. “Mijn plan is om bij de start eten mee te nemen voor ongeveer vier dagen en dan onderweg eten te kopen in dorpjes. Er zijn ook geen toiletten of campings onderweg. “Je behoeftes doe je in een kuiltje, dat je graaft en daarna weer afdekt. Het is belangrijk, dat je geen sporen achterlaat, op sommige stukken is de natuur ongerept en dat wil je natuurlijk zo houden.”

Dat natuur hoog in het vaandel staat voor de Wageningse hardloopster is duidelijk te zien aan het goede doel waar ze voor loopt. “Voor mijn tocht hoop ik 15.000 euro in te zamelen om zo een bos aan te kunnen leggen in Nederland. Ik zamel geld in voor TreesforAll, een organisatie die bomen plant in Nederland om klimaatverandering tegen te gaan. Met 15.000 euro zouden we met alle donateurs 3000 bomen kunnen planten, genoeg voor een bos hier in de buurt. Ik ben nog druk op zoek naar sponsoren die mij willen helpen in het financieren van sommige zaken, zoals het visum, het vervoer en websitekosten. “Alle hulp is welkom.”

Kijk voor meer informatie op www.pctree.org.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie