V.l.n.r. Giel Dons, Marjel Neefjes en Chris Chancellor van StreekWaar bereiden zich met de andere leden van StreekWaar al weken  voor op het Oogstfeest
V.l.n.r. Giel Dons, Marjel Neefjes en Chris Chancellor van StreekWaar bereiden zich met de andere leden van StreekWaar al weken voor op het Oogstfeest StreekWaar

Vier de oogst in het centrum van Wageningen

24 september 2021 om 14:46 Activiteiten Deel je nieuws

WAGENINGEN Zaterdag 2 oktober organiseert StreekWaar haar Oogstfeest op de markt op het Salverdaplein. De pas opgerichte vereniging van lokale duurzame producenten en voedselmakers vestigt met het feest aandacht op al het lekkere eten dat in de omgeving wordt geproduceerd. 

Het belooft een beregezellige dag te worden en Marjel Neefjes, voorzitter van de vereniging, kijkt er al wekenlang naar uit. ‘Er wordt zoveel geproduceerd, gekookt en verkocht in onze omgeving. Hoog tijd om die oogst van het land met heel Wageningen te vieren.’

Tijdens het feest wordt de gebruikelijke marktkraam op het Salverdaplein uitgebreid met nog meer kraakverse producten voor verkoop. En er is veel meer te doen en beleven. Zo komt er een graankraam waar je alles leert over verschillende soorten graan en je kunt een armbandje komen vilten van schapenwol terwijl je luistert naar Nederlandse volksmuziek van Folkcorn. 

‘Er mag natuurlijk ook geproefd worden’, zegt Giel Dons, eigenaar van pickle shop Wat in ‘t Vat zit en secretaris van StreekWaar. De hele dag koken verschillende koks bij de live-kookkraam. Ze gebruiken natuurlijk verse ingrediënten uit de omgeving. ‘Had ik al gezegd dat we ook versgebakken appeltaart hebben?’, vult Dons aan.

Wie het feestgedruis even wil ontsnappen kan zelf op ontdekkingstocht. Speciaal voor het oogstfeest heeft de vereniging een fietsroute gemaakt langs verschillende leden van StreekWaar, zoals Pluktuin de Bosrand, boerderijwinkel De Hoge Born en eetwinkel Vreemde Streken. ‘De kaart haal je bij de markt op’, legt Neefjes uit. ‘En je krijgt er een stempelkaart bij. Bij elke locatie zijn producten te koop waarmee je bij aankoop een stempel verdient. Heb je vijf stempels verzameld? Dan mag je op de Streekmarkt op het Salverdaplein wat lekkers uitzoeken’. 

Voor de echte enthousiastelingen geeft Marcel van Silfhout, eigenaar van GraanGeluk twee keer een rondleiding op het Westerbergveld. Daar teelt hij historisch streekgraan en natuurlijk gerst voor echt Wagenings speciaalbier. De rondleidingen starten om 12:00 en 14:00.

advertentie
advertentie