Lieke Kraak is elke dag met vrijwilligers druk in de weer met de liefdevolle zorg voor haar groep damherten op de Eng
Lieke Kraak is elke dag met vrijwilligers druk in de weer met de liefdevolle zorg voor haar groep damherten op de Eng Jan Boer

Geen herten meer op de Eng?

8 maart 2023 om 08:31 Dieren

WAGENINGEN/BENNEKOM De regering heeft een lijst vastgesteld van hobby- en huisdieren, die gehouden mogen worden. Daarop staan dertig dieren, waaronder de huismuis, bunzing, alpaca en waterbuffel. Herten staan niet op deze lijst. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld. Een en ander wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat houdt in, dat er dan niet meer met herten gefokt mag worden. 

Het kabinet wil het houden van herten in de ongeveer 250 hertenkampen verbieden. Landbouwminister Piet Adema: “Het dier is bedoeld om vrij in de natuur rond te lopen. Het gaat om het welzijn van de dieren” Volgens de bij de lijst betrokken wetenschappers kunnen damherten ernstig letsel aanbrengen bij mensen. Om de hertenkampen in het land tegemoet te komen mogen de herten, die er nu worden gehouden, er tot hun dood verblijven. Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) vindt het verhaal niet overtuigend. Hij vindt de lijst van dieren, die gehouden mogen worden, onjuist en ondoorzichtig. Overal zwelt de kritiek op het besluit snel aan. De zorg voor herten in dunbevolkte hertenkampen gaat overal goed, zonder problemen. Hertenkampen bieden de herten de juiste voeding, bewegingsvrijheid en een schuilplaats tegen weersomstandigheden, zoveel beter dan bij de dieren in de bio-industrie. In deze regio zijn verschillende locaties, waar herten gehouden worden, zoals Oranje Nassau’s Oord. Op de Eng loopt al jaren een kudde herten rond op een groot stuk weiland. De zestien dieren worden verzorgd door Lieke Kraak. Ze doet dit inmiddels ruim twaalf jaar met veel liefde en plezier. Het begon ooit met paarden, maar door verschillende oorzaken kwamen daar in de loop der jaren damherten bij. “Het maakt me heel gelukkig! Ik kom hier elke dag. Samen met een paar vrijwilligers wordt er goed voor de dieren gezorgd”. Ze vertelt over de aanhankelijkheid van de dieren: “Na al die jaren eten de herten ook bij vreemden uit de hand. Het zijn vluchtdieren. Als een kind bijvoorbeeld een onverwachte beweging maakt, rennen ze direct weg. Nee, er zit niéts agressiefs in deze dieren, alleen in de bronsttijd moet je bij sommige hertenbokken een beetje voorzichtig zijn. Voor herten, die in het wild leven, zou opsluiten in een hertenkamp waarschijnlijk veel stress geven. De herten, die in hertenkampen gehouden worden, zijn er al generaties lang opgegroeid en voelen zich er helemaal op hun gemak.” Voor de maatregel van de minister heeft ze dan ook geen goed woord over: “Mensen uit Bennekom en Wageningen komen hier zeer regelmatig kijken met hun kinderen en worden steeds weer enthousiast van de dieren. Men vindt het geweldig. Onbegrijpelijk waar zo’n beslissing van de minister vandaan komt, zó’n onbezonnen maatregel! Ik heb zélden zulke zachtaardige dieren gezien! En van alle door de mens gehouden hobbydieren hebben damherten het misschien wel het best getroffen”. Inmiddels is op www.petitie.nl de petitie ‘Behoud herten en hertenkampen in Nederland’ opgestart, die tegenstanders van het besluit kunnen tekenen en die tot nu toe veel reacties heeft binnen gekregen.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie