Sarah haar eerste brouwsel
Sarah haar eerste brouwsel Dennis Lebbing

75ste bier gebrouwen met lokale granen

9 maart 2024 om 16:23 Lokaal Deel je nieuws

Stadsbrouwerij Wageningen heeft afgelopen week haar 75ste bier gebrouwen. Bier brouwen blijkt een creatief proces als Dennis gevraagd wordt hoe het avontuur zo uit de hand heeft kunnen lopen: “Een nieuw brouwsel ontstaat vaak op een vrijdagmiddag aan de bar van onze brewpub. Onder het genot van een favoriet bier kijken we naar de 12 tapkranen en zien we dat er bijvoorbeeld een donker bier met weinig alcohol in ons aanbod ontbreekt. Dan gaan we verkennen welke smaken we in zo’n bier zoeken en welke balans we interessant vinden. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel weer zo’n mooi bier worden waar iedereen graag een tweede glas van besteld.”

Stefan neemt het stokje over: “Van die 75 bieren zitten er nu 20 in ons standaard assortiment. Niet dat die andere bieren niet lekker waren, maar een flink aantal bieren waren eenmalig. Voor de bruiloft van een jong stel hebben we een uniek bier gebrouwen: ze houden allebei van Rum en hebben een heerlijk ‘Barbados Plantation Rum’ bier kunnen aanbieden aan hun vrienden! Experimenteren en smaken ontdekken is gewoon erg leuk.”

Op de vraag hoe ze het volhouden antwoord Sarah: “Ik mag me sinds het begin van dit jaar de derde brouwer hier noemen! Na een intensieve opleiding in de praktijk, vooral van Stefan hier, kunnen we elkaar nu vaker afwisselen. De jongens hebben nu ook meer tijd voor alle dingen die er nog meer bij komen kijken.”

“Er zijn wel wat belangrijke ontwikkelingen inderdaad,” geeft Stefan aan. “Lokale granen zijn bij ons de basis voor ieder bier. In het voorjaar van 2023 hebben we 30 ton gerst gekocht van 3 lokale boeren, maar voor het mouten moeten we het hele land door. Dat is natuurlijk absurd, en dus gaan we met onze boeren de lokale graanketen herstellen en een mouterij starten in de regio.”

De Stadsbrouwerij houdt van de lokale samenwerkingen die ontdekt kunnen worden in hun brewpub Café Rad van Wageningen. Wie bier drinkt van de Stadsbrouwerij steunt het lokale landschap! En wat is dan het 75ste bier? Dat zit nog in de ketels en gaat de naam ‘Kom je Fakir’ krijgen.

advertentie
advertentie