Willy King, als vrijwilliger zeer betrokken bij haar dorp, voor haar huis in het Surinaamse Wageningen: "We kennen hier iedereen!"
Willy King, als vrijwilliger zeer betrokken bij haar dorp, voor haar huis in het Surinaamse Wageningen: "We kennen hier iedereen!" Hettie van Nes

Over Wageningen gesproken..

8 februari 2024 om 13:34 Overig

Het Surinaamse Wageningen is na WO II ontstaan

WAGENINGEN] – Over onze stad Wageningen hoeven we hier niets te vertellen, maar weet je, dat er in Zuid-Amerika ook een plaats ligt, die Wageningen heet? Jawel, in het noordwesten van Suriname.

Door Jan Boer

Het Surinaamse Wageningen (3500 inwoners) in het Nickerie-district is in 1949 ontstaan. De oprichting van het Plan Wageningen was bedoeld om een boerengemeenschap van ex-militairen op te zetten. Daarnaast was het de bedoeling om werkgelegenheid te creëren voor Surinamers/Wageningers. Het hiervoor opgezette bedrijf Stichting voor de ontwikkeling van de Machinale Landbouw (SML) is direct verbonden met Wageningen. Na de oprichting van het bedrijf is Wageningen in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een bloeiende woon-, werk- en leefgemeenschap. Met de groei van SML tot het grootste en modernste gemechaniseerde rijstbedrijf ter wereld groeide ook de leefgemeenschap en de faciliteiten voor de inwoners. Er werd geïnvesteerd in goed onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Ook recreatiefaciliteiten ontbraken niet, zoals het sport-en cultuurgebouw Masanga, het zwembad Mamio en het voetbalveld. Het dorp kende een ziekenhuis, de Pietronell-kliniek en .. jawel.. hotel De Wereld en nog veel meer. Wageningen werd een begrip in de Surinaamse samenleving en was in die tijd een van de mooiste plekken van het land om te wonen. Door de snelle en succesvolle ontwikkeling van het rijstbedrijf werden Wageningen en SML op de kaart gezet. Willy King woont in het Surinaamse Wageningen: “Ik kom uit het onderwijs; ik ken heel veel Wageningers hier. De rijstindustrie is indertijd vanuit de Wageningse Landbouwhogeschool, nu WUR, opgezet. Voor 1949 was hier helemaal niets. Hier kwamen mensen van diverse pluimage naar toe, een mooie mix van Surinaamse bevolkingsgroepen. Wageningen heeft niet echt een centrum, er zijn maar een paar straten”. De lokale gemeenschap is voor Willy King zeer belangrijk. Ze vertelt: “Ik had twee actieve ouders van wie ik met de paplepel ingegoten kreeg om je te bekommeren om de ander. Je bent een levend deel van een samenleving waar je iets aan wilt toevoegen”. Willy doorliep de kweekschool in Paramaribo, waarna ze als leerkracht aan de slag ging. Ze vindt haar Wageningen een geweldige plek: “Ik heb in Paramaribo gewerkt, maar ook in Wageningen. Deze plaats is zo’n mooie smeltkroes van allerlei bevolkingsgroepen. We kennen elkaar hier heel goed!” Willy King is betrokken bij het Cultureel Centrum, de overkoepelende organisatie van alle verenigingen. Ze is er de secretaris. Ze hielp actief met het opzetten van diverse activiteiten: balletlessen, toneellessen en samenwerken met kunstenaars. “Op een gegeven moment ging het slecht met de SML. Toen werd er van alles gesloten helaas. Ik heb voor het Surinaamse Rode Kruis een Schoolrampenplan geschreven naar aanleiding van de grote overstromingen hier in 2006 en 2008. Het is bedoeld om de scholen in kwetsbare gebieden te trainen. Ja, ik heb geleerd om overal flink de schouders onder te zetten. Anders bereik je niets”.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie