Arnold Braaksma (links) en Leon Verdonschot: "Die eerste keer bleek een schot in de roos. Zoveel mensen hadden we niet verwacht!”
Arnold Braaksma (links) en Leon Verdonschot: "Die eerste keer bleek een schot in de roos. Zoveel mensen hadden we niet verwacht!” Jan Boer

Ontdek de verborgen geschiedenis van Wageningen met gratis Koningsdagwandelingen

27 februari 2024 om 16:19 Overig

WAGENINGEN Je zou het zo een, twee, drie niet zeggen, maar Wageningen is voor Nederlandse begrippen wel degelijk een oude stad. 

Door Jan Boer

Gilde Wageningen organiseert wandelingen die begeleid worden door een gids. In 2023 had men een kleine tweeduizend rondwandelaars voor de diverse rondwandelingen. Er zijn veel gidsen (vrijwilligers), die graag hun kennis overdragen aan wie dat wil. Rondleidingen met groepen kunnen het gehele jaar door worden aangevraagd. In overleg wordt dan het tijdstip en het startpunt afgesproken. Er zijn wandelingen uitgestippeld door de historische binnenstad, de uiterwaarden, door en langs architectonisch belangwekkende gebouwen, kunstwerken en tuinen en -heel bijzonder- door het Belmonte arboretum op de Wageningse Berg. Je gaat er de stad met andere ogen van bekijken. Arnold Braaksma en Leon Verdonschot van Gilde Wageningen zijn ingenomen met een activiteit, die vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd: de gratis te volgen rondwandeling op 27 april langs historische plekken in de centrum, de Koningsdagwandeling, met punten, die hier en daar een raakvlak hebben met het koningshuis. “We werden door de Oranjestichting uitgenodigd om dit te organiseren. Die eerste keer bleek direct een schot in de roos, er werd geweldig op gereageerd. Er kwamen meer dan honderd mensen op af, ook mensen van buiten de stad, die kennis willen nemen van de historie van Wageningen. Zoveel hadden we niet verwacht!” vertelt Arnold Braaksma. Snel werden er zes extra gidsen opgetrommeld. De rondleidingen op zaterdag 27 april zijn korter dan de normale wandelingen, omdat men zich beperkt tot beziens- en bespreekwaardigheden rond het centrum van de stad. De route is zó uitgezet, dat de grote drukte in de binnenstad vermeden wordt. Deze rondleidingen zijn met name gericht op de leeftijdsgroep van dertig tot zestig jaar. Voor de andere leeftijdsgroepen wordt er die dag al het een en ander georganiseerd. De tocht neemt ruim een uur in beslag en is voor iedereen goed te doen. De tweede editie ziet er ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar.
Leon Verdonschot: “Als gidsen hebben we geleerd, dat we hier en daar wat minder uit moeten weiden om de tijd in de gaten te houden, want anders zijn we te laat terug”. De start is bij Hotel de Wereld. Daar kan men zich gratis aanmelden voor de rondleiding. Wanneer er tien tot vijftien mensen zijn, is er een gids, die deze groep meeneemt. De mensen die op een gids wachten bij Hotel de Wereld kunnen er een gratis kop koffie of thee krijgen. Deze tweede keer is men ingesteld op een grotere belangstelling. “We proberen iedereen te bedienen en we hopen op mooi weer!” zegt Verdonschot. Aan de Koningsdagwandeling kan vanaf 10u deelgenomen worden. De laatste wandeling is om 15u. Er zijn tweeëntwintig gidsen om de groepjes van tien tot vijftien personen te begeleiden. Kijk voor informatie op www.rondleidingenwageningen.nl. Nogmaals, het is gratis.

advertentie
advertentie