Tutku Yüksel is in de maand april een maand gastcurator in de bblthk Wageningen. ,,Ik las altijd en overal."
Tutku Yüksel is in de maand april een maand gastcurator in de bblthk Wageningen. ,,Ik las altijd en overal." Collectie Tutku Yüksel

Tutku Yüksel gastcurator in bblthk

26 maart 2024 om 19:12 Overig

 ‘Ik haal plezier, inspiratie en ontspanning uit boeken’

Door Dick Martens

WAGENINGEN ,,Wil jij volgend jaar één maand gastcurator in de Wageningse bibliotheek zijn?’ Met die vraag werd Tutku Yüksel (1988), sinds 2022 deel uitmakend van de Wageningse gemeenteraad, benaderd door Manja en Bastiaan medewerkers van de bibliotheek. Haar antwoord: ‘Weet je dit echt heel zeker? Er zijn vast en zeker mensen met een veel interessantere leeslijst die je kan vragen’ Maar het ‘bibliotheek-duo’ wist het echt heel zeker. Inmiddels bekomen van de eerste schrik zegde Tutku toe en werd ze steeds enthousiaster, zeker ook omdat ze uit boeken plezier, inspiratie en ontspanning uithaalt. De hele maand april is ze gastcurator in de bibliotheek, te beginnen op 3 april als ze in gesprek gaat met Sinan Çankaya, schrijver van het boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. 

DE BIBLIOTHEEK De hele maand april presenteert Tutku 50 boeken in de bblthk en organiseert ze diverse activiteiten. Alles in het door haar gekozen thema ‘Ergens Thuis’. ,,Hoe die liefde voor boeken ooit is ontstaan, weet ik eerlijk gezegd niet”, kijkt ze terug naar haar jeugdjaren. ,,Wat ik wel weet is dat ik van jongs af aan het liefst met mijn neus in de boeken zat. Soms tot groot ongenoegen van mijn moeder. Ik las namelijk altijd en overal. Maar hoe groot het ongenoegen van mijn moeder soms ook was, we gingen wel wekelijks naar de bibliotheek in onze buurt. De plek waar ik uren zoet was, de plek waar ik het liefst kwam, waar ik me het meest welkom en thuis voelde.” 

SUPERVEEL ZIN IN Komende maand neemt Tutku de bezoekers van de bblthk mee op reis door een selectie van haar boeken die ze heeft gelezen. ,,Tijdens het samenstellen van die lijst werd het me steeds duidelijker wat deze lijst over mij vertelt. Daar wil ik het dan graag over hebben.” Ook over het gevoel van ‘disconnectie’. ,,Ontworteld zijn, nergens echt bij horen. Me niet thuis voelen. Of het nu was op de ‘zwarte’ basisschool, het ‘witte’ gymnasium of in de Turkse gemeenschap waar ik te horen kreeg, dat ik ‘verkaast’ was. Maar het ging niet alleen om mijn etnische achtergrond, het ging ook over mijn vrouw zijn, cultuur, religie en klasse. Alles werd keer op keer ter discussie gesteld. Bevraagd, zonder dat ik erom vroeg.” Ze stelde zich de vragen: ‘Wie bepaalt of ik erbij hoor? Of ik thuis ben? Doe ik dat? Doe jij dat? ,,Daar ga ik op 3 april (aanvang: 20.00 uur) over in gesprek met Sinan Çankaya, schrijver van het boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Dit boek is voor mij een van de belangrijkste boeken van mijn lijst, omdat het mij leerde dat ik niet alleen ben in mijn zoektocht naar thuis zijn. Dat boek heeft me een taal gegeven om te praten over opgroeien in Nederland als kind van Turkse migrantenouders, over ‘erbij’ horen en ontheemding. Over klassemigratie. Over het zoeken, vinden en verliezen van ideeën, beelden en delen van jezelf en de ander. Over een verlangen naar thuiskomen. Ik heb superveel zin om hierover in gesprek te gaan.” 

Kaarten en info: www.bblthk.nl

advertentie
advertentie