Niek Smaal in zijn eigen drukkerij Houtpers.
Niek Smaal in zijn eigen drukkerij Houtpers. Kees Stap

Niek Smaal curator in bblthk

15 maart 2023 om 09:19 Overig

WAGENINGEN Niek Smaal is de komende maand op uitnodiging van de bblthk gastcurator. Een logische keuze, want zeg je Niek Smaal, dan zeg je boeken. Na de middelbare school ging hij meteen aan de slag bij een boekengroothandel. Daarna ging hij in Haarlem werken in een boekhandel. In 1989 kwam hij naar Wageningen om bij Kniphorst te werken. Daar was hij tot zijn pensioen in 2020 een van de bekende gezichten in de winkel. Zijn liefde voor typografie en boekdrukkunst komt tot uiting in het verzamelen van drukpersen. Onder de naam Houtpers drukt hij ook zelf.

Voor het curatorprogramma nodigt de bblthk twee keer per jaar een Wageninger uit om een thema-collectie van zo’n 50 boeken samen te stellen. Boeken die de curator hebben gevormd en geïnspireerd. Boeken die iets vertellen over de persoon, of over zijn/haar werk, idealen of dromen. Na Lara de Brito is Niek Smaal de tweede gastcurator. Hij heeft gekozen voor het thema wereldgeschiedenis. Niek is in de loop der jaren gefascineerd geraakt door het lezen van boeken over de wereldgeschiedenis. “Dit zijn voor mij boeken over lange periodes en over meerdere werelddelen. Via het ene boek kom je bij andere titels en auteurs terecht. Zo kwam ik vanzelf op geopolitieke onderwerpen en werden conflicten en oorlogen voor mij geduid. Een boek als ‘In Europa’ van Geert Mak hebben mij op het spoor gebracht van veel andere boeken en literatuur.” Voor zijn curatorschap heeft Niek gespeurd in de collectie van de bblthk. “Ik heb daarbij een keuze gemaakt die interessant is voor een breder publiek. Er zitten boeken bij over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook over de Romeinse tijd en de middeleeuwen. En uiteraard heb ik Geert Mak een plek gegeven.”

Bij het curatorschap hoort een lezing waarin het thema van de collectie wordt uitgediept. Hiervoor heeft Niek Laura Starink uitgenodigd. Zij is journalist en was correspondent in Moskou. Zij geeft dinsdagavond 21 maart een lezing over de oorlog Rusland- Oekraïne, hoe het zo ver heeft kunnen komen en welke gevolgen de oorlog heeft voor de wereld.

Meer info over de collectie van Niek en de lezing van Laura Starink is te vinden op www.bblthk.nl.

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie