Er wordt flink gerepeteerd in theater De Wilde Wereld. Denisse Romàn Clemente (links) en Els Ausema oefenen hun dialoog.
Er wordt flink gerepeteerd in theater De Wilde Wereld. Denisse Romàn Clemente (links) en Els Ausema oefenen hun dialoog. Jan Boer

WDT brengt ‘De Kersentuin’

3 april 2024 om 20:44 Overig

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Toneelvereniging WDT is Wageningens oudste toneelvereniging, ooit opgericht als Wageningse Dilettanten Toneelvereniging. Het woord dilettant staat voor liefhebber, amateur.

De Wageningse toneelvereniging is verre van amateuristisch. Het gezelschap is al jaren bezig om de meest verrassende producties in theater De Wilde Wereld, de thuisbasis van de club, te brengen. WDT is een eigenzinnige amateurvereniging met spelers, variërend van achttien tot boven de zeventig jaar, die samen op een plezierige manier kwalitatief sterke producties maken. WDT speelt in april de voorstelling ‘De Kersentuin’ van Anton Tsjechov, het laatste toneelstuk, dat de Rus heeft geschreven. Het verhaal gaat over menselijk onvermogen, over liefde en je voelt de Russische revolutie al aankomen. De regie is in handen van Wouter Ribbels. “WDT is een mooie club met een fijne traditie. Het voelt hier als thuis, ontspannen en open naar elkaar toe. Iedereen denkt steeds mee en dan is het heerlijk om al spelend boven jezelf uit te stijgen”, vertelt Wouter Ribbels. Een typisch Tsjechoviaans stuk: er komt een geweer in voor, ook nog een pistool, er zijn overal verliefdheden die niet ingelost worden, er is het verlangen naar geluk, men lijdt wat af of niet, er is altijd te weinig geld. Spelen ze komedie omdat de ernst te ernstig is of steken ze liever het hoofd in het zand? Ondertussen verandert de wereld, verstrijkt de tijd zoals los zand door je vingers glijdt. “Mensen zijn gewoonlijk geen helden, zij zijn bezig met hun dagelijkse beslommeringen, ze eten, drinken en slapen en ondertussen bezegelen zij hun lot”, zegt Tsjechov zelf over zijn creatie. De spelers zijn: Els Ausema, Johan Bouma, Nienke Heida, Heleen Hendriks, Mart Kaper, Gerda van ‘t Land, Sander van Leeuwen, Sander Lombaers, Indira Louissen, Denisse Román Clemente, Ed van Steenbergen en Ine Wiebenga. Regie: Wouter Ribbels. Licht en geluid: stille kracht Vital Robat. Speeldata: 13, 14, 18, 20, 21 en 24 april in Theater de Wilde Wereld, Burgtstraat. Kijk voor informatie en kaarten op www.wdttoneel.nl.

advertentie
advertentie