Er is veel achterstallig onderhoud te zien bij Nudenoord.
Er is veel achterstallig onderhoud te zien bij Nudenoord. Kees Stap

Nudenoord is er heel slecht aan toe

10 april 2024 om 11:12 Overig

WAGENINGEN Villa Nudenoord aan de Lawickse Allee is er heel slecht aan toe. Het dak lekt, er is groot achterstallig onderhoud, er is houtrot aangetroffen en er groeien zwammen. Om te voorkomen dat het pand uit 1842 net als Grebbedijk 6a enkele jaren geleden zodanig vervallen raakt dat het uiteindelijk gesloopt moet worden, verplicht de gemeente de eigenaar om passende maatregelen te nemen.

Eigenaar moet achterstallig onderhoud aanpakken

Door Kees Stap 

Volgens wethouder Erik Jan Bijleveld heeft de gemeente een zogenaamde last onder bestuursdwang opgelegd. “Dat betekent dat de eigenaar voor 1 juli in totaal 24 noodmaatregelen moet nemen om het pand wind- en waterdicht te maken. Daarnaast moet hij een plan voor definitieve herstelmaatregelen indienen. Neemt hij geen noodmaatregelen, dan gaat de gemeente dat doen. De rekening van naar verwachting 50.000 euro sturen we dan naar de eigenaar.”

Naast het achterstallig onderhoud, is er ook sprake van wijzigingen zonder vergunning. “Het buitenwerk heeft een andere kleur gekregen en er zijn dingen aan het plafond veranderd”, legt Bijleveld uit. “Dat mag niet bij een Rijksmonument. We hebben de laatste jaren genoeg contact met de eigenaar gehad, maar dat heeft tot nu toe niet het gewenste effect gehad. Daarom zijn we gedwongen om nu dit besluit te nemen, om te voorkomen dat hetzelfde gebeurt als bij de Grebbedijk.” Bijleveld hoopt dat de maatregelen van de gemeente effect hebben. “We hebben de indruk dat het de eigenaar nu duidelijk is dat er echt iets moet gebeuren. Hij heeft tot nu toe wel wat gedaan, maar dat gebeurde niet goed genoeg. En de vergunning voor de wijzigingen is niet op de goede manier aangevraagd.”

advertentie
advertentie