Winnares juryprijs Nicole Pluim, bij Café De Tijd
Winnares juryprijs Nicole Pluim, bij Café De Tijd Huib Loeb

Wageningse kunstenaars in het zonnetje

17 april 2024 om 19:22 Overig

WAGENINGEN Op 6 en 7 april werd de stad voor de twintigste keer roze gekleurd door de herkenbare banieren van de Culturele Ronde. Wageningse kunstenaars stelden hun atelier open of exposeerden op een bijzondere locatie. Ook waren dichters actief, kon men genieten van muziek van Folkcorn en combineerde Mary Janssen beeldende kunst met uitgesproken teksten en dans tot een complete beleving. 

De stad was dat weekend zonovergoten en de bezoekers hadden er zin in. Ze legden zo’n 12.000 bezoeken af, anderhalf keer zoveel als vorige keer. Bezoekers konden stemmen op hun favoriete kunstenaar en alle kunstenaars zijn bezocht door een driekoppige jury, bestaande uit Eric Wijnacker, Saskia Werner en Jesper Broekhof. Vrijdag 12 april gaf de bblthk ruimte aan de prijsuitreiking. Theo Fokke won de publieksprijs en de juryprijs was voor Nicole Pluim. De aanmoedigingsprijzen gingen naar dichter David de Winter en kunstenares Marina Stravakaki. Birgit Pederson won de Oeuvreprijs.

Theo Fokke is beeldhouwer en zijn tuin aan de Wageningse stadsgracht stond vol prachtige beelden. Theo: “Sommige mensen bleven heel lang.” Ook bij Nicole konden bezoekers met gemak lang blijven. Haar werk hing namelijk bij Café De Tijd. Nicole verbeeldt het leven in en om Wageningen. Ze gaat bijvoorbeeld op het terras zitten, fotografeert onopvallend een situatie en maakt er thuis dan een prachtig werk van, met acrylverf, aquarel, potlood en/of zwarte stift. Het hele café hangt vol met haar werk en het effect mag er wezen, een prachtige combinatie. De komende weken is Nicole’s werk nog te zien bij De Tijd. 

Bijzonder dit jaar was de kinderkunstroute. De belangstelling van de kinderen overtrof de verwachtingen. Op tien locaties konden zij iets zien of doen. Werk van leerlingen van Pantarijn en van Liesbeth Barendse was te zien bij Thuis. Zelf tekenen konden kinderen bij vier kunstenaars, die hun vaardigheden op eigen wijze overbrachten aan de kinderen. Bij Liesbeth namen kinderen een knuffel mee, die ze met tips van de kunstenares konden natekenen. Henk van Ruitenbeek is intuïtief tekenaar met expressieve tekeningen. Hij sloot aan bij de vraag van elk kind. Ewa Zdanowitcz leerde kinderen hoe je een tekening maakt vanuit cirkels, terwijl Roberto te Hoed liet zien hoe mooi een tekening kan worden als je uitgaat van lange doorgaande lijnen.  Bij Esther Sikkelerus werden sieraden gemaakt. Kleuters konden genieten van een prachtig verhaal met eigen tekeningen bij Petra Crielaard. Keramiste Rachel Buikema, die klei uit de Wageningse omgeving schept, vertelde: “Ik liet zien hoe je een vaas draait. Eén jongetje kwam zelfs zondag nog een keer langs, omdat hij graag wilde zien hoe ik dan de voet eronder maak.” Ook het zeefdrukken was een succes. Zo’n 70 kinderen bedrukten daar hun eigen t-shirt bij Zeef&DeHemel. Prachtig om te zien hoe kinderen geïnspireerd worden door de Wageningse kunstenaars. 

Cameraclub Wageningen heeft de Culturele Ronde 2024 vastgelegd, zie hiervoor www.cultureleronde.nl.

advertentie
advertentie