De oude heer Robert Best wordt steeds brozer.
De oude heer Robert Best wordt steeds brozer. Film 'De Burlenburgh'

Film over ‘De Burlenburgh’

Overig

Tien jonge studenten en de oude heer

WAGENINGEN Koffie! Elke ochtend schalt de stem van Robert Best door studentenhuis ‘De Burlenburgh’. Zijn huurders, tien mannelijke leden van studentenvereniging Ceres, worden dan geacht om gezamenlijk koffie te komen drinken in de salon. Volgende week draait in het Heerenstraat Theater een bijzondere film over dit huis en vooral haar bijzondere bewoners.

Kees Stap

Het studentenhuis is een jachtslot aan de Geertjesweg. Bij veel Wageningers staat het beter bekend als Villa Sanoer. Na de oorlog werd het een studentenpension. In 1954 huurt ene Robert Best daar een kamer. In 1980 koopt hij het pand en gaat hij zelf kamers verhuren. Aan mannelijke leden van Ceres, net zoals hij zelf in zijn studententijd. Tussen de steeds oudere verhuurder en de jonge studenten ontstaat een bijzondere band.

Over die band hebben Britt van Mechelen en Job van Dijk een film gemaakt. Hun interesse werd gewekt toen de zoon van Job in De Burlenburgh kwam wonen. “Toen ik voor de eerste keer bij mijn zoon op bezoek kwam, werd ik gegrepen door het gebouw en de tradities van de bewoners”, vertelt Job. “Daar moest ik iets mee doen. Britt en ik hebben vaker samen films gemaakt en ik heb haar ook enthousiast gemaakt. We zijn samen een paar keer op bezoek geweest zodat de bewoners ons leerden kennen. De jongens waren meteen enthousiast over het idee van een film. De oude heer moest er wat langer over nadenken, maar vond het na enige tijd ook wel een vorm van waardering dat we zijn verhaal en dat van zijn huis op film wilden vastleggen.”

Britt en Job mochten lange tijd in het huis filmen. Soms interviewden ze de bewoners, maar vaak konden ze meekijken met wat er in huis gebeurde. De kijker krijgt zo een uniek kijkje in een studentenhuis, waar je normaal gesproken geen weet van hebt. Te zien valt dat Robert Best en de jongens een hecht huishouden met veel tradities voeren. Van de gezamenlijke koffie iedere ochtend tot de tuindag, de rijsttafel die Robert Best zelf maakt en het gala. Maar met de jaren wordt Robert Best ouder en brozer. De relatie huurder-huisbaas maakt sluipenderwijs plaats voor mantelzorg. Wat doet dit met de jongens, en wat doet het met hun trotse huisbaas? De huidige huurders worden met raad en daad bijgestaan door de oud-huisgenoten. Maar in de finale van de film zijn de jongsten en die ene oudste op elkaar aangewezen.”

Britt en Job noemen hun film zelf buitengewoon ontroerend. “De worsteling van het ouder worden van een ijdele man, de vriendschappen tussen de bewoners, de band van de oud-huisgenoten met hun oude huis en hun oude huisbaas. Hoe leef je samen, maar hoe bewaak je daarbij ook je vrijheid. Het zit er allemaal in.

De film getiteld ‘De Burlenburgh’ is exclusief te zien in het Heerenstraat Theater op zondag 17, dinsdag 19 en woensdag 20 oktober. Kijk voor de exacte tijden en het reserveren van kaarten op www.heerenstraattheater.nl.

advertentie
advertentie