Emiel van Berkel typt de verhalen voor zijn boeken op de Iphone.
Emiel van Berkel typt de verhalen voor zijn boeken op de Iphone. Kees Stap

Emiel vertelt zijn sprookjes

22 december 2021 om 12:44 Overig

Nieuw boek vol fantasie

WAGENINGEN Wat gebeurt er als een sprookjesprins verliefd wordt op een boerenknecht? Wat als twee prinsessen liever met elkaar zoenen dan met de knappe prins op het witte paard? En wat is dat toch met die Italiaanse koningin, die op 85-jarige leeftijd in Schotland overlijdt? Het valt allemaal te lezen in het nieuwste boek van Emiel van Berkel, waarin ook nog kabouters en elfjes voorbij komen.

Door Kees Stap

De titel van het boek is ‘Sprookjes en Vertellingen - voor iedereen van 16 tot 116’. Het is een fantasyboek. Niet geheel toevallig, want de 72-jarige Emiel van Berkel is zelf een groot liefhebber van fantasy. “Al op jonge leeftijd was ik een groot fan van Tolkien. De manier waarop hij de Hobbits voor de lezers echt laat bestaan is fenomenaal. Ik wil mezelf op geen enkele manier met hem vergelijken. Maar hij is wel een inspiratiebron voor de manier waarop ik mijn verhalen wil vertellen.”

Emiel heeft gewerkt als communicatietrainer en onderwijzer. “Daarom weet ik hoe je jongeren en volwassenen kunt boeien met een goed verhaal. Na mijn pensionering ben ik als hobby gaan schrijven. Begin dit jaar heb ik al een boek in eigen beheer uitgegeven, De ring van tante Bataaf. Daarna heb ik een sprookje naar uitgeverij Boekscout gestuurd. Die vonden dat zo leuk dat ze vroegen om meer verhalen en dat heeft uiteindelijk tot het nieuwe boek geleid.”

Het kan niet anders dat een fantasyschrijver een grote fantasie heeft. Of bestaat wat hij vertelt echt en zien anderen dat niet? Zo deelt hij met een uitgestreken gezicht mee dat hij voorzitter is van het Laaglands Sprookjesgenootschap SamenSprook. Dat genootschap viert dit jaar het 40-jarig bestaan. Ook weet hij zeker dat kabouters bestaan en vindt het leuk om regelmatig contact te hebben met dat goedgemutste volkje. “Wist je dat kabouters zo aardig zijn, dat ze geen leiders nodig hebben? Daar kunnen wij als mensen een voorbeeld aan nemen.”

Die rijke fantasie gebruikt Emiel ook in zijn boek. “Wat als Hans en Grietje nou geen heks ontmoet hadden, maar een lieve stiefmoeder? Zo ben ik in mijn hoofd constant bezig om verhalen net even anders te maken. In mijn boek sprookjes en vertellingen laat ik figuren uit het ene verhaal plots ook opduiken in een ander sprookje.” Een leuke extra is dat de afbeeldingen in het boek zijn gemaakt door buurvrouw Seren van Seren Fotografie. “Zij is professioneel fotografe. Zij heeft in haar tuin, het Arboretum en het Renkums Beekdal mysterieuze sfeerfoto’s gemaakt die perfect passen bij de verhalen in het boek. Buurmeisje Beliz heeft poppetjes geregeld die de foto’s nog mooier maken.”

Volgens de kaft van het boek heeft Emiel het boek samen met Carolus Lombardius geschreven. “Hij geeft aan de universiteit van Darmstadt colleges over het ontstaan van de Laaglandkabouter”, legt Emiel uit. Maar bestaat hij ook echt? “Het is net als met kabouters en elfjes. Als je weet dat ze bestaan, kun je ze zien. Er in geloven is niet genoeg”, glimlacht Emiel mysterieus.

‘Sprookjes en Vertellingen - voor iedereen van 16 tot 116’ kost 17,50 euro. Bestellen kan via www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=12715.

advertentie
advertentie