Sonja van der Arend (l) overhandigt het eerste Megazin aan wethouder Anne Janssen.
Sonja van der Arend (l) overhandigt het eerste Megazin aan wethouder Anne Janssen. Dorien Roggekamp

MEGAZIN zit vol verhalen

9 februari 2022 om 10:39 Overig

Tijdschrift rond workshops Cultuurzomer

WAGENINGEN Cultuurwethouder Anne Janssen heeft vorige week uit handen van Sonja van der Arend het eerste exemplaar van ‘MEGAZIN verhalen’ in ontvangst genomen. MEGAZIN komt voort uit de Wageningse Cultuurzomer van 2021. Het is een tijdschrift vol strips, gedichten, songteksten en verhalen van Wageningse kinderen tussen de 7 en 14 jaar.
 

MEGAZIN is een initiatief van ZinZin, een groep Wageningers die houdt van verhalen maken. ZinZin is volgens Sonja van der Arend ontstaan in het voorjaar van 2020, toen de hele cultuursector als gevolg van Corona stil lag. “We organiseerden toen workshops om mensen zelf verhalen te laten maken. We zijn daarbij meteen aangehaakt bij de Wageningse Cultuurzomer.”

Vorig jaar heet ZinZin tijdens de tweede editie van de Cultuurzomer workshops voor en door kinderen en jongeren georganiseerd. “We hebben vier talenten van 18 tot 22 jaar getraind om workshops te geven aan jongere deelnemers. Het ging daarbij om striptekenen, gedichten schrijven, songwriting en verhalen schrijven. Dat was zo’n succes dat we in de herfstvakantie nog een aantal workshop hebben georganiseerd. Daarbij organiseerden we ook een verhalenwedstrijd. Zo ontvingen we verhalen in allerlei vormen: strips, gedichten, songteksten en ‘gewone’ verhalen met alleen maar woorden en zinnen. Tijdens de laatste workshop hebben de deelnemers de vormgeving van het tijdschrift gemaakt.”

Met het tijdschrift hoopt ZinZin de lezers te inspireren om zelf ook verhalen te maken. Verspreid in het tijdschrift staan daarom vier doe-opdrachten met een tip en een stappenplan, geïnspireerd op de workshops. Sonja hoopt dat leerkrachten met MEGAZIN aan de slag gaan met hun leerlingen. Daarom hebben alle Wageningse basisscholen vorige week het tijdschrift ontvangen. Wie ook een gratis exemplaar wil, kan die ophalen in de bblthk, bij Thuis en bij Kniphorst.

Bij de overhandiging van MEGAZIN was ook Jasper Somsen aanwezig. Hij was vorig jaar de coördinator van de Wageningse Cultuurzomer. Hij gaat er vanuit dat komende zomer de derde editie gaat komen. “Het is nog niet helemaal definitief, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

advertentie
advertentie