Lara Minnaard noemt zichzelf geen politicus.
Lara Minnaard noemt zichzelf geen politicus. Ceder Klaassen

Lara Minnaard: voeten op de grond

11 maart 2022 om 11:51 Overig

“De menselijke maat is belangrijk”

WAGENINGEN Het is lastig om jonge mensen enthousiast te maken voor de lokale politiek. Slechts 7% van de gemeenteraadsleden is jonger dan 30 jaar. Lara Minnaard is daarop een uitzondering. Met haar 29 jaar is ze al ruim vier jaar gemeenteraadslid voor de Stadspartij. Voor de komende verkiezingen is ze zelfs lijstrekker voor haar partij.
 

Opvallend is dat Minnaard zichzelf geen politicus noemt. Wat natuurlijk best gek klinkt voor iemand die gemeenteraadslid is. “Maar ik heb een achtergrond met het voeren van debat”, zo legt ze uit. “Daarbij gaat het om de inhoud van je argumenten. Daarom past de Stadspartij bij mij. Ik wil dingen doen die in Wageningen relevant zijn. Dat wil ik bereiken met een lokale partij, en niet met onderwerpen of maatregelen die landelijk van bovenaf zijn opgelegd. Op die manier kunnen we er ook zijn voor alle Wageningers. Iedereen kan ons altijd benaderen met een appje, een mailtje of een belletje als ze ergens mee zitten. Wij gaan dan kijken wat er aan de hand is en geven je vervolgens een eerlijk antwoord.”

De Stadspartij vindt het belangrijk dat Wageningers gehoord worden. “De gemeente heeft hier de afgelopen jaren al goede stappen in gezet. Inspraak en betrokkenheid van de inwoners is van groot belang om de verbinding tussen stad en politiek te maken en te behouden. Maar daarbij is het wel belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het belangrijk om de randvoorwaarden aan te geven. Met andere woorden: waar kan wel en niet iets van gevonden worden, bijvoorbeeld omdat iets wettelijk is vastgelegd. En achteraf moet duidelijk voor de inwoners terug te vinden zijn wat er met hun inspraak is gedaan.”

Ondanks de verbeterde inspraak, vergeet de gemeentelijke politiek volgens Minnaard soms wel de menselijke maat. Als voorbeeld noemt ze de energieplannen. “Daarin staat dat er in Wageningen twee windmolens moeten komen. Het is al lastig genoeg om dat met de beschikbare ruimte in onze stad voor elkaar te krijgen, ook financieel zijn er de nodige hobbels. Maar wat vaak vergeten wordt in deze discussie zijn de mensen die er mee te maken krijgen. Zij krijgen zo’n windmolen bij hen in de buurt. Zij krijgen te maken met de geluidsoverlast. Die menselijke maat mogen we nooit uit het oog verliezen.”

Uiteraard heeft ook de Stadspartij een verkiezingsprogramma en speerpunten. Toch wil Minnaard daar niet alle nadruk op leggen. “Natuurlijk vinden wij zaken als een levendige binnenstad, een goede bereikbaarheid en voldoende comfortabele woningen voor Wageningers belangrijk. Daar gaan we ons dan ook volop voor inzetten. Maar daarnaast gaan er de komende vier jaar ook allerlei onderwerpen spelen waar we nu nog geen zicht op hebben. Daar moet je vervolgens op inspelen. De Stadspartij heeft de afgelopen jaren bewezen een consistente partij te zijn die met een realistische blik kijkt wat het beste voor Wageningen is. En voor de Wageningers, want dat zijn toch de mensen waar we het allemaal voor doen.”

De Stadspartij is de afgelopen jaren flink gegroeid. In aantal raadszetels, maar ook in kennis en kunde zegt Minnaard. “We hebben laten zien dat we een serieuze partij zijn, waarvan je weet wat je eraan hebt in de gemeenteraad. We zijn een realistische partij met beide voeten op de grond. Maar vooral een partij die je altijd kunt benaderen met vragen.” 

advertentie
advertentie