Anne Janssen
Anne Janssen Sanne van Westeneng

Anne Janssen: ga stemmen, juist nu

9 maart 2022 om 10:44 Overig

“Samen bouwen aan een eerlijker Wageningen”

WAGENINGEN Het kan niet anders; de oorlog in Oekraïne beheerst ook de gedachten van Anne Janssen. “Dat wereldleed is zo groots, lokaal kunnen we dat niet oplossen. Maar het toont wel hoe kwetsbaar de democratie is. Daarom roep ik iedereen op om volgende week te gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee tonen we dat de democratie waardevol is om te beschermen. Laten we juist hier in de Stad der Bevrijding zorgen voor het hoogste opkomstpercentage ooit.”

Het kost Janssen enige moeite, maar toch zet de lijsttrekker van de PvdA de knop om en vertelt ze over de plannen van haar partij voor de komende jaren. Wonen neemt daarbij een prominente plaats in. “Een goede en betaalbare woning is de basis van je bestaan. Die moet iedereen kunnen vinden en betalen, maar dat is nu een probleem. Daarom vinden wij dat er veel meer woningen moeten komen voor starters en senioren. Dat is ook goed voor de doorstroming. Bij nieuwbouwplannen moeten er minimaal 30% betaalbare huurwoningen gebouwd worden. En hoewel voor ons iedereen welkom is in Wageningen, willen we wel kijken hoe we Wageningers voorrang kunnen geven bij nieuwe woningen. Het liefst bouwen we binnen de huidige gemeentegrenzen, maar ik ben bang dat we daar niet genoeg aan hebben. Daarom willen we kijken of we in de zogenaamde oksel tussen de Lawickse Allee en de Haarweg kunnen bouwen. We merken ook dat we als gemeente moeite hebben om de regie in handen te houden. Daarom pleiten wij er voor dat de gemeente zelf grond gaat kopen. Dan kun je veel beter eisen stellen aan het soort woningen en de huur- of koopprijs.”

Bij al die nieuwe woningen horen volgens Janssen ook goede voorzieningen. “Voor onze huidige inwoners, maar ook voor de nieuwkomers is het belangrijk dat ze kunnen sporten en kunnen genieten van cultuur. Je ziet nu al dat er voor de binnensport én buitensport problemen zijn qua accommodatie. Wij willen graag dat iedereen kan sporten. Dat is gezond voor lichaam en geest en bevordert ook het sociale contact. Bij een groeiende start moet je dus het aanbod vergroten. Dat geldt ook voor kunst en cultuur. Daar zijn al goede stappen gezet. Popcultuur verzorgt regelmatig concerten, maar het zou mooi zijn als zij een vaste locatie krijgen. Bij de bblthk is het cultuureducatieteam aan de slag gegaan. We zijn van plan om een mooie derde editie van de Wageningse Cultuurzomer op poten te zetten. Maar we willen wel dat iedereen mee moet kunnen doen met cultuur. Ook kinderen uit gezinnen die het financieel zwaar hebben.”

Ook met de energietransitie wil Janssen dat iedereen daar eerlijk en betaalbaar aan mee moet kunnen doen. “Het is onvermijdelijk dat we van het gas af moeten. Om dat sociaal en eerlijk te doen, zijn de subsidies van het Rijk nodig. Maar als gemeente kunnen we extra inzetten om energiebesparing te realiseren. Dat doen we door mensen op een laagdrempelige manier te helpen met advies en hulpmiddelen. Dat helpt ook nog eens om de energierekening te verlagen.”

Vier jaar geleden was Janssen een verrassende naam als wethouder. “Wij waren toen net vanuit Amsterdam naar Wageningen verhuisd. Ik heb hier ooit gestudeerd en mijn ouders wonen hier ook. Mijn moeder is lid van de PvdA en via haar vernam ik dat de partij hier kandidaten voor het wethouderschap zocht. Ik heb me aangemeld en tot mijn grote vreugde ben ik het geworden. Het voelt namelijk als een voorrecht om in deze stad te werken en te wonen. Vol overtuiging ben ik dan ook beschikbaar voor een nieuwe termijn als wethouder. En mocht dat onverhoopt niet lukken, dan word ik lid van de gemeenteraad.”

advertentie
advertentie